Deutsch

De wereld van Ron – Varkens in Israël, een ongewone situatie

Begin 2015 ben ik afgereisd naar een land waar je geen varkens zou verwachten: het Beloofde Land. Hier ga ik samen met Rami, een lokale vertegenwoordiger van Merial, op bezoek bij “Pig Hill” in het noorden en langs Kibutz Lahaf in het zuiden van Israël.

Auteur: Ron – Lees hieronder meer over mijn korte, maar indrukwekkende bezoek aan een land in opperste staat van paraatheid.

Rami haalt me op van het vliegveld, in de auto richting Kibutz praat hij me bij over de situatie in Israël. Aangezien 97% van de bevolking Joods of Islamitisch is en dus geen varkensvlees eet, betreden we hier een zeer kleine markt. Over hoe ontwikkeld de boerderijen zijn wil hij me niet teveel vertellen, “you’ll see” is slechts zijn antwoord. Met een gezonde spanning beginnen we de week, ik ben benieuwd!

Een rustige week; 1x in de safe room

We worden hartelijk ontvangen door Alina, een collega van Rami, op de boerderij Kibutz Lahaf. Zoals gebruikelijk bij mijn bezoeken krijgen we een uitgebreide rondleiding (zie hieronder een aantal foto’s) en kan ik direct aan de slag met een aantal kleine trainingen over kunstmatige inseminatie en hygiëne. Toch een van leukste dingen van mijn beroep; onze Nederlandse kennis over de hele wereld verspreiden.

[wonderplugin_carousel id=”7″]

 

Na het bezoek neemt Alina me mee naar haar huis, vlakbij de Gazastrook. Het was een kalme week, ze hebben slechts 1 keer in hun gepantserde ‘safe room’ hoeven schuilen. In een onrustige periode was dit gemiddeld 4 keer per week. Je kan je als Nederlandse ondernemer nauwelijks voorstellen om in zulke omstandigheden een boerenbedrijf goed draaiende te houden. Ik in ieder geval niet.

Konvooi overvallen; het noorden is afgesloten

Diezelfde middag wordt een militair konvooi overvallen door Hezbollah en zijn direct alle wegen naar het noorden afgesloten. Hierdoor kunnen we nog niet naar Pig Hill, maar beginnen we bij de veterinaire universiteit van Tel Aviv. Rachamin, de vertegenwoordiger van Beit Erez, en ik proberen een tender te winnen voor oormerken voor schapen, geiten en rundvee. Die lopen er namelijk wel genoeg in Israël rond. Op het moment van schrijven liep deze tender nog.

Toch maar overstappen op markeerspray, autolak verboden

Donderdag is aangebroken, we zitten nu drie dagen in Israël en de weg naar Pig Hill wordt vrijgegeven. Samen met Rachamin ga ik kijken bij een aantal varkensbedrijven (op heel Pig Hill zitten er zo’n 15 met in totaal 18.000 zeugen, goed voor 90% van alle varkens in Israël). Voor de mensen die willen googlen, we gaan kijken bij: Mania, Ovidu, Jules, Israël Farms en Fahadan.

Het eerste dat ik merk is een grote interesse in de markeerspray die ik bij me heb; sinds kort is hier het gebruik van autolak verboden, terwijl dit toch gebruikelijk was. Rachamin vertelt me dat de regering de welzijnseisen, naar Europees voorbeeld, flink aan het aanscherpen is. Dit is geen overbodige luxe zoals je op de foto’s kan zien.

[wonderplugin_carousel id=”8″]

 

Al met al een bijzonder bezoek op zijn zachtst gezegd. Slechts een handjevol varkenshouders, maar absoluut met de goede intenties. Ondanks de kleine klantenkring heerst er een fantastische Passion for Farming.

Of zou het komen door de zeer schappelijke varkensprijs van 3,60 / kg? Ik weet het niet, maar boeren met een sterke wil om vooruit te komen mag ik wel!

10 pauze

Het harde werk eist tijdig rusten: een welverdiende pauze!

 

 

Comments are closed.