Deutsch

De wereld van Ron – Moldavië, waar ligt dat eigenlijk?

16c3c89Ik denk dat wanneer je aan groep 8 vraagt om Moldavië op de kaart aan te wijzen, je 30 verschillende locaties krijgt aangewezen. Waarschijnlijk allemaal in of rondom Rusland. Toch heb ik tijdens mijn reis meer banden met Denemarken aangetroffen dan met hun oude kameraad. Ik word rondgeleid door Dorin Ursu. Lees hieronder wat hij mij allemaal heeft laten zien in dit prachtige land.

Maandagavond land ik en word ik opgehaald door Dorin Ursu, een man van Moldavische afkomst. Hij spreekt maar liefst 4 talen en tevens directeur van Femax Nord. Samen gaan we op pad in dit kleine land in het voormalige oostblok.

Deens management betekent Deense spullen

We gaan naar ‘Vhrjecom’ in de regio Hinchsti. Ja, ik had ook moeite met de uitspraak in het begin. Mr Maxim, de manager van het bedrijf, leidt me rond door de verouderde zeugenstallen waar 350 zeugen verblijven. Hij heeft een periode in Denemarken gewoond en gewerkt, hierdoor denkt en koopt hij ook volledig Deens (alles in Denemarken). Interessant dat iemand zo kan opkijken naar de werkwijze van een bepaald land en dat 1-op-1 kopieert naar een compleet ander gebied. Alhoewel, zo verwonderend is het misschien niet, daar ik het continu zie dat landen werken ‘naar Nederlands voorbeeld’.

[wonderplugin_carousel id=”12″]

 

Fransen blijven Fransen

De volgende stallen waar Dorin me mee naartoe neemt zijn de zeugenstallen van Pegas in de regio Coldaniste. Hier zijn ze recent uitgebreid van 400 naar 700 zeugen, al was de initiële wens om 1400 zeugen te gaan houden. Op dit bedrijf ontmoet ik Julien, een opgewekte Fransman die zijn kennis en expertise deelt met de mensen van Pegas. Een Fransman, je voelt hem wellicht al; ze denken en kopen hier volledig Frans (in Frankrijk). Zijn er eigenlijk boeren die hier lokaal kopen vraag ik me af.

[wonderplugin_carousel id=”10″]

 

We maken een reis terug in de tijd

Woensdag stappen Dorin en ik in de auto naar Flornuc. Dorin waarschuwt me; met 150 zeugen is het voor Nederlandse standaarden een vrij kleine stal. Toch wordt 50% van de varkens in Moldavië nog in de achtertuin gehouden, dus 150 is een relatief groot bedrijf. Een uur later stappen we de stal binnen en zie ik een situatie die ik in Nederland toch al ruim dertig jaar niet meer gezien heb. Oude stallen, slechte vloeren en een gebrekkig hygiëneprotocol. Ik probeer ze ervan te overtuigen dat een vernieuwing van materiaal en verbetering van de stallen zal leiden tot een toename in de resultaten. Ze gingen er niet direct mee aan de slag, maar hopelijk treffen we volgend jaar wat anders aan. Kijk hier de foto’s maar eens.

[wonderplugin_carousel id=”9″]

 

Een oude reus ontwaakt

Op de laatste dag van mijn bezoek aan Moldavië bezoeken we Regional Meat LLC in de regio van Rezina. Een internationale naam, want het heeft ambities om de exportmarkt te betreden. Ik ontmoet een jonge eigenaar, Alexie Sergiu, die samen met zijn Deense adviseur de oud-Russische gigant willen renoveren en uitbreiden. Hun doelstelling is om in 2018 hier 4000 zeugen en 100.000 vleesvarkens te huisvesten! Het zal geen varkensflat worden, maar de overheid legt ze geen strobreed in de weg. Sterker nog, door de Deense adviseur en een handige manier van inkopen en bouwen kan dit gerealiseerd worden met behulp van Deense en Poolse staatssteun. Dat hebben ze toch goed voor elkaar. Ik kom over een paar jaar toch maar eens terug om te kijken hoe het er dan uit ziet!

[wonderplugin_carousel id=”11″]

Comments are closed.