Deutsch

De wereld van Ron – Hongarije en Roemenië

Hongarije en Roemenië.

Ditmaal wat dichter bij huis dan dat jullie van mij gewend zijn, maar zeker de moeite waard!

In Hongarije bezoek ik Vetasa,  Hungary Pork en Scicso. Waarna ik door ga naar Roemenië om Coremans Zootechica en Porcprod te bezoeken

Goedkoopste mag leveren
Maandag arriveer ik in Budapest en vertrek direct naar Vetasa, onze partner in Hongarije. Op dit moment hebben ze 4 man op de baan en 1 man centraal die op kantoor werkt om alles te regelen. We bespreken de gang van zaken en praten over de toekomst. Ik krijg dan te horen dat het vaak zo is dat bedrijven een lijstje opstellen met producten die ze nodig hebben en dan mag de goedkoopste leverancier het leveren. Kwaliteit en service zijn dan plots van ondergeschikt belang helaas.
[wonderplugin_carousel id=”46″]

SPF bedrijf
Dinsdag vertrek ik naar Hungary Pork, een prachtig SPF bedrijf, welke eind 2016 heeft uitgebreid van 1000 naar 2000 zeugen met een totaal uitbreiding naar 4000 zeugen, allen SPF.

Willem Pijnenburg is de eigenaar van het bedrijf en fokt ook nog eens 2000 SPF zeugen op voor zijn bedrijf in Nederland. Willem ziet het belang en de noodzaak van SPF dieren in, hij vertelt veel voordeel te halen onder de huidige omstandigheden, door erg lage ziektekosten per dier en betere groei bij de vleesvarkens. De KI op zijn bedrijf loopt goed, alleen verteld Willem dat er te veel terugkomers zijn. Ik heb samen met Willem een plan opgesteld met betrekking tot controle en inseminatie timing. Vooral ook rust creëren tijdens en na de inseminatie zal een positieve invloed hebben.
[wonderplugin_carousel id=”47″]

Antibioticagebruik tot wel 70% gereduceerd
Op woensdag bezoek ik Csicso, waar Christophe Claessens de eigenaar is. Voorheen zaten hier 10.000 vleesvarkens. Begin 2016 is de locatie volledig leeg gedraaid, waarna er 6 weken een volledige leegstand is geweest. Nu zijn alle technische resultaten erg goed, zowel technisch als financieel. Naderhand is er nog voor 16.000 vleesvarkens bijgebouwd, dus nu een totaal van 26.000 vleesvarkens op 1 locatie. Goed om te horen dat het medicijn gebruik tot wel 70% is gereduceerd. Op dit moment wordt er ook nog gebouwd aan een zeugenstal met 3300 zeugen, om zo een gesloten bedrijf te vormen. SPF krijgt erg veel aandacht, dus is de nieuwe stal met eigen mensen bebouwd en krijgt ook veel aandacht met betrekking tot hygiëne.  Op dit moment gebruikt Christophe schuimmiddel voor reiniging en zuur om het water aan te zuren op zijn bedrijven.

Roemenië
Roemenië. Het is donderdag en ik ga op bezoek bij Coremans Zootechnia, in Arad waar Koen Cooremans eigenaar is. Er wordt gemolken op 2 locaties, het oude bedrijf met 700 koeien, het nieuwe bedrijf met 700 koeien en op dit moment nieuwbouw voor nog eens 700 koeien. Koen gebruikt hoofdzakelijk Lavettes om de uiers voor te behandelen en klauwproducten (GluePro) van Schippers, met daarnaast gebruiksartikelen. Ook heb ik Koen de voordelen van onze DryCare plus uitgelegd, het hygiëne poeder met Kiemkill (ontsmettend).

Het volgende bezoek is aan Porcprod, dit is gelukkig niet zo ver rijden. Het gaat om een zeugenbedrijf met 700 zeugen, in handen van Calin Muska. Naast dit bedrijf heeft zijn vader 1700 zeugen en wordt er gebouwd voor nog eens 700 zeugen extra.  Ook hebben ze een eigen voerfabriek en slachterij.

Buiten het bezoeken van bedrijven heb ik niet veel extras gedaan. Het was een echte business trip, maar ik heb het goed naar mijn zin gehad! Al met al goede bezoeken en de bedrijven zijn klaar voor de toekomst. Hygiëne staat hoog in het vaandel en de roep om minder antibiotica te gaan gebruiken klinkt ook in deze landen door.
[wonderplugin_carousel id=”48″]

Comments are closed.