Deutsch

De wereld van Ron – Bezoekverslag Wit-Rusland

Wit-Rusland. Samen met Igor, eigenaar van onze lokale partner I&P, bezoek ik een varkensbedrijf, een KI-station en een melkveebedrijf in een van de laatste dictoriaalbestuurde landen van Europa. Conclusie; opvallend modern ingericht, maar met tegenvallende resultaten.
(auteur: Ron)

 

Dinsdagochtend, april, de zomer is nog niet begonnen dus het is nog koud in Wit-Rusland. Igor en ik stappen samen in de auto naar Hlybokaye, een kleine stad in het noorden van Belarus. Hier ligt een zeugenbedrijf in aanbouw waar binnenkort plaats is voor 4500 zeugen. Binnenkort, want op dit moment tref ik nog maar 560 zeugen aan.

De CEO, Mikalaj, vertelt ons dat ze opstartproblemen hebben gehad. Ik zie wel waarom, maar hier zijn gemakkelijke oplossingen voor lijkt me. Voor jullie beeldvorming; veel varkens hadden problemen met de te gladde vloer. Geen geld meer vertelt Mikalaj. Grappig trouwens dat ze hier niet praten over boeren, maar over manager/CEO ed. Op de vraag waarom dit zo is, weten ze me niet echt goed antwoord te geven.

We besluiten een training te gevenRon geeft training in Wit Rusland

Samen met de dames die er werken worden Igor en ik uitgebreid door alle stallen rondgeleid. Ondanks de super strakke inrichting en hypermoderne machines, halen ze niet de gewenste resultaten. Het lijkt ‘m te zitten in een gebrek aan kennis, dit kom ik vaker tegen in het buitenland. Igor en ik besluiten om een korte training te geven waar de dames enthousiast op reageren. Hieronder op de foto zie je een paar van de dames.

Hopelijk kunnen ze dit in de praktijk inzetten en krikken ze hun resultaten iets op.

[wonderplugin_carousel id=”2″]

 

Onder de norm van 3.800 kg produceren

Woensdag gaan we naar de hoofdstad Minsk. We rijden naar een rundvee KI-station. Met 1200 stuks melkvee en een aantal stieren is het nog best groot te noemen, daarbij is het voormalig oostblok, ik ben benieuwd!  

We gaan praten over drachtigheidscontrole en samen met Igor geef ik een training, want je mag hier alleen leveren als je daarbij ook scholing levert. Helemaal geen slecht idee eigenlijk. Opvallend is dat er naast lokale werknemers ook allerhande “bobo’s” deelnemen aan de training. Ze wilden trouwens niet op de foto, dus die houden jullie van me tegoed.

Ook hier trouwens een redelijk moderne inrichting, maar het resultaat is onder de landelijke norm. Naar mijn mening is het kennisniveau bij de werknemers middelmatig maar zeker de matige kwaliteit van het voer is hier van grote invloed op de melkgift.  Overigens is de norm in Wit-Rusland ongeveer 3.800 kg melk per koe, waar we in Nederland ruim 8.000 halen. Er valt dus nog wel wat te winnen!

[wonderplugin_carousel id=”3″]

 

Deze bobo’s weten alles, denken ze

De laatste dag in Belarus en we gaan kijken bij een middelgroot melkveebedrijf in Baranavichy. Verdeeld over drie zeer verouderde stallen treffen we 1000 koeien aan. Ook hier zijn we om een training te geven op het gebied van drachtigheidscontrole.

Ik was gister al verbaasd dat er veel bobo’s aanwezig waren, maar vandaag hebben we de jackpot te pakken. Ik word opgewacht door een legioen aan bobo’s, regerings functionarissen, specialisten en lokaal personeel.

Een volle zaal met mensen met toch wel een sceptische houding tegenover wat Igor en ik komen vertellen, maar aan het eind van de training hebben we ze gelukkig kunnen overtuigen. Fijn om ook in deze zaal waardevolle ervaring uit het vak te kunnen delen.

Het doet me goed om te merken dat we in Nederland zo veel kennis in huis hebben. Tot nu toe kan ik waar ook ter wereld terecht om onze Nederlandse kennis en ervaringen te delen.

[wonderplugin_carousel id=”4″]

 

Het doet me goed om te merken dat we in Nederland zo veel kennis in huis hebben. Tot nu toe kan ik waar ook ter wereld terecht om onze Nederlandse kennis en ervaringen te delen.

Igor en ik hebben er vier intensieve dagen op zitten. Het wordt tijd om naar huis te gaan. Al met al een bijzondere reis, leuke mensen ontmoet, veel gezien! Met de foto’s die erbij staan kan je een mooi beeld vormen van hoe het daar in het koude Wit-Rusland eraan toe gaat.

[wonderplugin_carousel id=”5″]

Comments are closed.