Deutsch

De wereld van Ron – Bezoekverslag Peru

Peru. Na het bezoek in Chili ben ik rechtstreeks doorgegaan naar Peru, een land met een redelijk stabiele politieke situatie, maar toch veel armoede (vooral in de landbouwsector). Bezoek ik samen met Jose, onze vertegenwoordiger van Pharmavet, een aantal varkensbedrijven rondom Lima. Het merendeel van de bedrijven zijn oud en slecht ingericht, toch ga ik met volle moed dit avontuur aan.

Het is zondag 4 december, ik kom aan in Peru en wordt opgehaald door een medewerker van Pharmavet, een bedrijf met 21 man in dienst, dat zich tot op heden vooral gericht heeft op melkvee producten. Eigenaar van het bedrijf is Manuel de la Rosa, een man die van aanpakken weet, niet lullen, maar poetsen. Allemaal erg relaxte mensen, die mij een introductie geven van het bedrijf. Na wat gedronken te hebben is het tijd om naar bed te gaan.

Bewapend personeel, dat kunnen we ons in Nederland niet voorstellen

We gaan naar Agropecuária, dichtbij Huacho, ten noorden van Lima. We bezoeken een bedrijf met 1.050 zeugen. Bij ontvangst valt het me op dat het bedrijf wordt bewaakt door bewapend personeel, dit wil toch wel wat zeggen over criminaliteit in het land. In de kantine  heb ik een lezing gegeven aan de managers en het personeel verantwoordelijk voor de KI.
Het tweede varkensbedrijf is een stuk ouder. De schuren zijn minder ideaal ingericht en al wat uitgeleefd. Toch probeer ik positief te zijn en leg ik uit wat Schippers voor ze kan betekenen.
[wonderplugin_carousel id=”36″]

 

Bij het derde bezoek worden we ontvangen in een café in Auclahama. Ik praat met de eigenaar van 2 zeugenbedrijven met in totaal  1.500 zeugen. Ik krijg te horen dat er veel problemen zijn met betrekking tot KI, PED en het PRRS virus. Ik geef ze een aantal tips en leg uit wat ze zouden kunnen verbeteren. Het wordt al donker en dus tijd om terug te gaan naar het hotel.

Vragen, vragen en nog meer vragen

‘sMorgens is het weer vroeg dag en ben ik uitgenodigd voor een ontbijtje met Mouses Solari, eigenaar van Agro Pecuari Sol, welke een bedrijf heeft met 500 zeugen en op dit moment aan het uitbreiden is naar 1.000 zeugen. Ze vertellen me dat ze veel interesse hebben in onze producten Topfoam, een krachtig schuimmiddel, en Megades, een ontsmettingsmiddel. Ook hebben ze veel vragen over KI en de opfok van gelten.

Het tweede bedrijf dat ik bezoek is Carlos Valderama van Agro Industrias San Bernardo met ruimte voor 550 zeugen. In de avond heb ik diner met Manuel de la Rosa.
De dag erna gaan we naar Miguel Alejos, van ISAMISA. Het bedrijf heeft 700 zeugen en ook hier krijg ik heel veel vragen over KI en de opfok van gelten. Het tweede bedrijf is net wat anders, het gaat om een supermarktketen met 4 bedrijven van 300 zeugen. Er was veel belangstelling voor onze producten en ook scannen was een hot topic.
[wonderplugin_carousel id=”37″]

 

BBQ

Het is donderdag 8 december, een officiële vrije dag in Peru. Toch heb ik een ontmoeting kunnen regelen met Gaspar E Nolte, die veel zaken doet met een vertegenwoordiger van Pharmavet die hoofdzakelijk rundvee bedrijven bezoekt. Wat later in de middag sluiten we af met een Barbecue, de lokale specialiteiten zijn heerlijk en worden op een opvallende manier bereidt:
[wonderplugin_carousel id=”38″]

 

80% van de stallen is oud en slecht ingericht

Tijdens mijn laatste dag ben ik op kantoor met alle 6 de vertegenwoordigers van Pharmavet. Ik heb hier een complete presentatie gedaan over onze producten Topfoam en drycare. Erg leuke mensen en ook ik heb veel geleerd over hun manier van werken. In de late middag sluiten we af met een diner.
[wonderplugin_carousel id=”39″]

 

Het zit er weer op! Deze overvolle week bestond uit het bezoeken van veel bedrijven en vooral het beantwoorden van vragen en problemen. De kennis met betrekking tot de varkenshouderij is niet erg hoog, de meeste techniek komt uit Chili. 80% van de stallen is oud en slecht ingericht, ook zijn er veel problemen met ziektes, voornamelijk PRRS en PED. Toch is Peru een land dat in opkomst is binnen Latijns Amerika. De algemene economie trekt aan en de toekomst voor zowel zeugen als de melkveehouderij ziet er goed uit. Toch is er een gigantische achterstand op alle gebieden, er is dus nog veel in te halen.

Hieronder nog een kleine impressie van de pluimveebedrijven in Peru:

 

 

Comments are closed.