Deutsch

De wereld van Ron – Bezoekverslag Chili

Chili. Samen met Sebastian, onze vertegenwoordiger van Nutrimel in Chili, bezoeken we verschillende varkensbedrijven en slachthuizen. Wat me opvalt is dat niemand direct zaken wil doen met Europa, dit gaat altijd in samenwerking met een tussenpersoon. Met een strakke planning, veel bedrijfsbezoeken en tot wel 39 graden Celsius is het een overvolle week.

PRRS uitbraak

Tijdens mijn bezoeken aan bedrijven hoor ik erg veel over de PRRS uitbraken die recentelijk hebben plaatsgevonden. Veel bedrijven hanteren hierdoor een bezoekersverbod. Door de constante dreiging en aanwezigheid van PRRS wordt er in Chili extra veel aandacht gegeven aan hygiëne en wordt er op bedrijven gebruik gemaakt van allerlei hygiëne producten protocollen. Helaas was het dan ook niet mogelijk om bedrijven te bezoeken met een beter hygiëne protocol.

Na aankomst in Santiago, de hoofdstad van Chili, rijden Sebastian en ik naar Nutrimel. Een relatief jong familie bedrijf gerund door Gerardo, Maria en Alehandro. Het bedrijf is gespecialiseerd in diervoeding en hanteert een no-nonsense aanpak, afspraak is afspraak. De afgelopen jaren hebben ze een goede naam opgebouwd in Chili met betrekking tot service en kwaliteit. Samen met een Nederlandse producent van melk vervangers hebben ze een marktaandeel van 32% in Chili. Ook hanteren ze een goede samenwerking met een voerfabrikant in Nederland. Bij mijn bezoek probeer ik ze bewust te maken van de belangen van hygiëne en introduceer ik Topfoam, een krachtig schuimmiddel, en kijken we samen naar de voordelen van de Greenline.

Na het presenteren van MS Schippers gaan we naar het volgende bedrijf dat 400 kilometer ten zuiden van Santiago ligt.

Op bezoek bij het tweede grootste varkensbedrijf in Chili

We komen aan in Chillán Viejo. Max Agro heeft 2 locaties; 3.500 zeugen op deze locatie en 9.000 zeugen in St Lucia. Alles ziet er netjes en goed verzorg uit. Ze laten me weten dat ze begonnen zijn met het testen van Topfoam, tot nu toe zijn ze erg tevreden. Na een uitgebreide rondleiding door de stal en het doornemen van hun hygiëneprotocol,  gaan we naar Sucesion Yanine, een varkensbedrijf met 1.200 zeugen en een nieuwe klant van MS Schippers. Later volgt nog, op de terugweg,  een bezoek aan het laatste varkensbedrijf van die dag. Vier bedrijven  op één dag, op zulke afstanden, dat kennen we in Nederland toch minder. Gelukkig is het niet warm…

Warmste 14 december ooit gemeten

De volgende dag is de temperatuur ondraaglijk, het is 39 graden Celsius, de warmste 14 december ooit gemeten in Chili. We zijn onderweg naar Dinacar, een slachthuis met een slachtcapaciteit van 6000 vleesvarkens per maand, met daarnaast een afdeling voor rundvee. Ze vertellen me dat het slachthuis moeite heeft met reinigen. Daar kan ik ze mee helpen!

Na 4 leerzame dagen is het tijd voor mij om weer richting huis te gaan. Al met al is Chili een land dat focust op hygiëne en streeft voor een betere aanpak van ziektes, ik ben dan ook blij dat ik ze hiermee heb kunnen helpen! Ik ga hier in de toekomst zeker nog een keer terug komen, om te kijken wat er is veranderd en waarmee ik ze dan van dienst kan zijn. ¡Gracias!

 

 

 

Comments are closed.