Deutsch

Water besparen met HyCare

Water- en arbeidsbesparing bij reiniging pluimveestal met HyCare

Water- en energiebesparing worden de komende tijd, ook wettelijk gezien, een steeds belangrijker aandachtspunt in de pluimveehouderij. Voor een stalreiniging kun je met beduidend minder water en arbeid toe. Dat bewijst de HyCare-methode op een pluimveebedrijf in Hapert.

Pluimveehouders moeten energie- en waterbesparende maatregelen verplicht doorgeven aan hun gemeente. Daarbij zijn ze verplicht te melden welke technieken en maatregelen ze toepassen. Ambtenaren inventariseren wat veehouders zoal doen en controleren de uitvoering van de maatregelen. Dit zou zorgen voor bewustwording. De EU-regelgeving, die dit vereist, werd in februari 2017 van kracht en er moet binnen vier jaar aan worden voldaan. ‘Wees zuinig met water’ kan ook in tijden van droogte de pluimveehouders gaan raken.

32 procent waterbesparing

‘Eén derde minder watergebruik bij het reinigen en ontsmetten van een pluimveestal met HyCare’. Dat is de strekking van een nieuw bericht van MS Schippers. Thomas Mallens, divisiemanager pluimvee bij deze onderneming, scherpt dit nog verder aan: “Betrek je dit alleen op de gecoate wanden en vloeren, dan is dit zelfs 38 procent.” Momenteel is in het Hapertse vleeskuikenbedrijf één stal volgens de HyCare-methode in gebruik. Kort geleden werd hier, na een ronde vleeskuikens, de benodigde arbeidstijd en het waterverbruik voor reiniging gemeten. De vergelijking werd getrokken met de arbeidsbehoefte in een conventionele stal, met dezelfde afmetingen, volume en inventaris. “We hebben watergebruik beoordeeld op drie onderdelen”, vertelt Thomas Mallens. “Het blijkt dat water en arbeid zich bij plafondreiniging en inventaris zich ongeveer 1:1 verhouden ten opzichte van een conventionele stal. Bij het reinigen van de gecoate vloeren en wanden, zoals HyCare dat kent, haalden we de grootste winst. Hier blijkt de verhouding watergebruik/arbeidsbehoefte nagenoeg 1:1 te zijn. Na verwijderen van de pluimveemest en inweek, na plafond- en inventarisreiniging, was de arbeidsbesparing 1,75 uur om 1.000 vierkante meter te reinigen. Netto was 32 procent minder water nodig.” Bepaal je de waterbesparing specifiek voor vloeren en wanden, Mallens noemde het al, dan bedraagt de water- en arbeidsbesparing liefst 38 procent!

Goede coating van belang

Dankzij stallen die werken met de HyCare-methode kunnen pluimveehouders efficiënter en kiemvrij een nieuwe ronde opzetten. Ze profiteren daarbij van het ‘Nieuwe stal-effect’, waarbij de kans op herbesmetting gereduceerd is. Nederland telt overigens, naar schatting van Mallens, al 40 tot 50 stallen van pluimveebedrijven waar vloeren en/of wanden gecoat zijn. Dat functioneert soms al vijftien jaar naar tevredenheid: “Maar dat zijn géén bedrijven die volgens HyCare werken en deze methode gaat om meer dan alleen het uitvoeren van een coating”, benadrukt hij. “In Nederland is nog maar één zo’n pluimveestal. In Duitsland zijn het er nu twee, maar meerdere pluimveehouders tonen belangstelling.” De coating van wanden, vloeren en het volledig afdichten van naden is één van de belangrijke aspecten in deze voor de pluimveehouderij nieuwe methode. De coating bevat geen noemenswaardige hoeveelheden oplosmiddelen. Daardoor is elke aangebrachte kilo coating na uitharding ook daadwerkelijk 1 kilo nieuwe vloer of wand: slijtvast en 100 procent poriedicht. Daardoor blijft het – bewezen – lang zijn werk doen: beton kan geen water en vuil meer opnemen. “We hebben bepaald dat een traditionele betonvloer ongeveer 1,5 liter vocht opneemt per vierkante meter en daarmee mestdelen en ziektekiemen. Het vocht moet eerst verdampen voordat je de stal voor de volgende oplegronde weer op temperatuur krijgt. Een stal met goede coating droogt zeer snel. Later willen we ook de energie-effecten van HyCare in de stallen in beeld brengen”, stelt Mallens.

Minder ontsmettingsmiddel

De coating sluit uit dat water en vuiligheid in de betonvloer dringen. Dit vergemakkelijkt reiniging en ontsmetting. Mallens: “Reinigingsschuim moet je op vochtige ondergronden aanbrengen en je moet zorgen dat het nooit indroogt. Ik spreek graag over ontvetten met biologisch afbreekbare producten, die goed aan het oppervlak hechten. Dit als tegenwicht tegen de zwaartekracht op hangende en verticale delen. Zuigende oppervlakken moet goed vochtig blijven om deze zeep zijn werk te late

n doen. Opvallend is ook dat de behoefte aan ontsmettingsmiddel in de Hapertse stal lager was: 150 milliliter per vierkante meter in plaats van 400. Een gecoate stal is eerder droog, zodat een pluimveehouder de volgende ronde eerder kan ontvangen”, aldus Mallens.

Handige weetjes

Welke tricks en trucs zijn er nog meer voor efficiëntere reiniging? “Geef de vlakke vloer, nog liever bolle vloer, een opstaande rand van 5 centimeter”, vindt Mallens. “Zorg dat die rand op de betonvloer staat en niet aan de spanten bevestigd is. Daarmee voorkom je kieren waarin zich mest en vocht kunnen ophopen.” Reinigingsexpert Peter Swinkels, All Round Reiniging uit Moergestel klinkt enthousiast over HyCare en over het reinigen in het algemeen zegt hij: “Je moet daarmee bij de stalbouw al rekening houden: zorg dat er geen spanten en kabelgoten in de stal komen, waar stof op of in kan komen. Zorgt voor vlakke plafonds en voorkom situaties waarin de ‘tempex’-kever je overlast kan bezorgen. Werk elektriciteitskabels volledig weg! En kies voor gemakkelijk te reinigen voerpannen in de vleeskuikens en leghennensector. Een neem voor de laadplaats van mest een gladde betonondergrond, geen klinkers. Die reinig je nooit goed! Wij zien als reinigingsspecialist soms extreme verschillen bij het reinigen van stallen.”

Grote verschillen

Ophangkabels van voer- en drinklijnen waaraan gemakkelijk stof hecht, zijn een zorgenkindje en kosten altijd veel reinigingstijd. “De materiaalkeuze hiervan is belangrijk”, weet Peter Swinkels, die desgevraagd enkele getallen over schoonmaken geeft: “We zien variaties in de kosten van stalreiniging variatie tot 45 procent per kuiken. Ga er maar aan staan met 200.000 vleeskuikens en zeven rondes à 0,6 cent! Per 30.000 – 35.000 kuikenplaatsen, op 1.500 vierkante meter, ben je 7 – 8 uur arbeid kwijt. We rekenen altijd met 1,3 kubieke meter water per uur. Dat is in Nederland vrijwel uitsluitend bronwater.” En om al dat water af te voeren adviseert Swinkels: “Pas grote rioleringsbuizen toe en plan het allerlaatste afvoerputje in een hoek. Schadelijke bacteriën zoals Salmonella zijn zeer lastig om uit een pluimveestal te houden. De noodzaak dit te bestrijden wordt steeds groter en wordt ook steeds strenger op gelet. Ik denk dat pluimveehouders met de complete HyCare methode een kans van slagen hebben ook Salmonella de baas te worden.”

 

Meer informatie over HyCare? Ga naar onze website!

 

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie