Deutsch

Wanneer gebruik ik welke spuitkop?

Het spuiteffect van een HD reiniger kan niet alleen vergroot worden door het gebruik van een hogere druk, maar ook door een andere spuitkop of nozzle. De spuitkop of nozzle bepaalt in sterke mate het reinigingseffect van de reiniger. Ze zijn in allerlei varianten leverbaar. Rondstraalnozzle, vlakstraalnozzle, vuilfrezen en pulserende nozzles. De werking is in alle gevallen gericht op het wegspoelen of losspuiten van vuil.

 

Standaard nozzle
Met een standaard nozzle aan het einde van de spuitlans komt het water onder een hoek van 15 graden uit de spuit. De straal werkt als een schildersmes: het vuil wordt van de ondergrond afgeschraapt. Eventueel is de straal breder te maken, maar dat gaat ten koste van de kracht en is dus niet aan te raden.

De vuilfrees voor het verwijderen van hardnekkig vuil: Hoe werkt een vuilfrees?
Voor hardnekkige vervuiling is de vuilfrees de oplossing, een vuilfrees spuit een heel dun straaltje water met grote kracht naar buiten (vergelijkbaar met het dichtknijpen van een tuinslang). De kracht van zo’n dun straaltje is veel groter, echter wordt het werkvlak hierdoor veel kleiner. Om dit op te lossen wordt ervoor gezorgd dat het straaltje met grote snelheid gaat roteren. In de nozzle zit namelijk een keramisch balletje dat door een klein wieltje in de nozzle een acht-vorm maakt. Hierdoor heb je zowel een extra grote reinigingskracht, als een groot werkvlak.
De vuilfrees wordt in de veehouderij vaak gebruikt, maar de spuitkop is kwetsbaar. De juiste manier om de frees te gebruiken, is met de kop naar beneden gericht. Wie onder de machine staat en de frees omhoog richt, sloopt het keramische balletje. Dat valt namelijk iedere keer terug als de druk eraf gaat, waarna het met 200 bar weer tegen naar het uiteinde van de nozzle wordt geschoten. Binnen de kortste keren is een nieuwe vuilfrees nodig en dan kijk je naar een uitgave van ruim 100 euro.
De vuilfrees komt het best tot zijn recht als er niet te snel met de spuitlans bewogen wordt. Indien de bewegingen te snel zijn of als de vuilfrees kapot is blijven kringen op de muur staan, dit is dus niet goed! Spuit met een vuilfrees ook niet te lang en te dicht op dezelfde plaats. De druk is zo groot dat het muren en andere materialen gemakkelijk beschadigd. Sowieso zijn niet alle voorwerpen geschikt voor een vuilfrees.

Vlakstraalnozzle voor kwetsbare ondergronden: Hoe werkt een vlakstraal nozzle?
Voor het reinigen van kwetsbare ondergronden, het aanbrengen van een desinfectiemiddel of het gewoon reinigen met minder druk kan gekozen worden voor een vlakstraalnozzle. Door een spleet in de nozzle wordt het vuil als het waren van de ondergrond afgesneden. De geadviseerde spuithoek is ongeveer 25 à 35. Om snel te reinigen met een vlakstraler mag de spuitnozzle niet verder dan 30 cm van het te reinigen oppervlak verwijderd zijn. Vlakstralers verliezen hun kracht naarmate de spuitnozzle verder van het te reinigen voorwerp verwijderd is. De vlakstraalnozzle geeft tevens ook minder kans op beschadiging dan de rondstraalnozzle en de puntstraalnozzle

spuitkop

Comments are closed.