Deutsch

Voorkom schimmel en broeivorming in de toplaag met MS Wetfeed Acid DF

De kwaliteit van de kuil wordt grotendeels bepaald door de activiteit van melkzuurbacteriën. Deze zijn van nature aanwezig op de graanplant. Deze goede bacteriën vormen organische zuren uit de aanwezige water oplosbare suikers onder zuurstofloze condities. De organische zuren zorgen voor een snelle pH-daling waardoor schadelijke microben geen kans krijgen zich te ontwikkelen, zo blijft de kuil beschermd tegen gist- en schimmelbederf. Tenminste dat is de bedoeling! De praktijk laat zien dat de beschermende activiteit van melkzuurbacteriën vaak benedenmaats is.

De oorzaken hiervoor zijn divers:

 • te veel zuurstof in de kuil
 • te droog of te nat door weersinvloeden/oogstmoment
 • besmetting met ongewenste bacteriën zoals boterzuurbacteriën
 • te diep maaien
 • enz.

Zeker de toplaag inclusief zijkanten en het snijvlak zijn risicoplekken waar schimmels snel kunnen ontwikkelen en zeer schadelijke mycotoxines vormen. Het inkuil bewaarmiddel MS Wetfeed Acid DF, zorgt voor een stabiele kuil dat geen risico vormt voor uw dieren.

Wat zijn mycotoxines?

Mycotoxines zijn gifstoffen die door schimmels worden gevormd. Deze schimmels ontstaan tijdens de groei van het gewas en/of tijdens de opslag van het product.

Er zijn meer dan 400 mycotoxinen bekend:

 • Fusarium, Aspergillus en Penicillium zijn de belangrijkste schimmelsoorten die mycotoxines produceren.
 • Mycotoxines als ZEA, DON, AFLA en T2 zijn zeer stabiele verbindingen en weerstaan de meeste chemische bewerkingsprocessen. Daarnaast zijn ze geurloos en onzichtbaar voor het blote oog.
 • Concentraties in PPB’s, ofwel mg per ton voer, geven aanleiding tot gezondheidsproblemen.
 • Zearaleone (ZEA) heeft een oestrogene werking en werkt in op het reproductiesysteem.
 • DON veroorzaakt maag – en darmbloedingen en verlaagt immuniteit waardoor het dier meer vatbaar is voor bacteriële infecties.
 • Aflatoxine B1 wordt door een verwerkingsproces in de lever omgezet in aflatoxine M1 en komt terecht in de melk van de koe met alle gevolgen van dien.

Men kan deze mycotoxines binden met een zogenaamde minerale mycotoxinebinder of door enzymen laten afbreken. De meest effectieve methode om mycotoxines uit te sluiten is door de vorming ervan te voorkomen, dus door de groei van schimmels te verhinderen. MS Wetfeed Acid DF doet precies dit!

MS Wetfeed Acid DF

MS Wetfeed Acid DF is een combinatie van belangrijke organische zuren en hun zouten. Door de synergetische werking ontstaat een sterk product tegen gisten en schimmels, maar ook tegen ziekteverwekkende bacteriën.

De natuurlijke melkzuurbacteriën worden niet aangetast en kunnen, indien mogelijk, een bijdrage leveren. De afbuffering met zuurzouten geeft een minder corrosief product en zorgt voor een langere werking van het product.

MS Wetfeed Acid DF is tevens zeer geschikt voor het inkuilen van bijproducten zoals friet en is toepasbaar voor conservering van droge brijproducten en granen en bescherming van kuilen (CCM/maïs/friet/bierborstel/brood).

Toplaag behandeling

Het beste resultaat wordt bereikt door MS Wetfeed Acid DF toe te dienen op de zijkant van elke laag kuil, laag voor laag. Breng 5 liter MS Wetfeed Acid DF bij 5 liter water in een gieter voor de behandeling van 10 m2. Dit is 20 meter bij een werkbreedte van 50 cm. Verdeel met een sproeiboom. De bovenste paar lagen (4-5) worden helemaal behandeld. Vanaf € 0,75 / m2 kan MS Wetfeed Acid DF als toplaag behandeling ingezet worden.

Snijvlakbehandeling

Het is zeker aan te bevelen om het snijvlak te behandelen met MS Wetfeed Acid DF (vloeibaar) via een rugspuit wanneer de voersnelheid beperkt is (zomer; <2 meter/week). Hanteer hiervoor een dosering van 0,25 liter/m2.

Broeigevoeligheid

Broei aan het voerhek wordt voorkomen zodat het voer smakelijk blijft en zijn voederwaarde behoud. MS Wetfeed Acid DF wordt gebruikt om VEM-verlies ten gevolge van broei (gist- en schimmelbederf) tegen te gaan.

Lees meer over het voorkomen van schimmel en broei in de gehele kuil

, , , , ,

Comments are closed.