Deutsch

Tönnies en Schippers investeren in transparantie met RFID (Boerderij.nl)

Tönnies wil een proef met een nieuw type oormerken bij vleesvarkens uitbreiden.

origineel bericht op Boerderij.nl

Daarmee wil het bedrijf beter invulling geven aan herkomst en transparantie. Op de Duitse beurs EuroTier werft de vleesverwerker deze week nieuwe gebruikers. Deze varkenshouders gaan werken met zogenaamde Radio Frequentie Identificatie Ultra High Frequentie chips (RFID-UHF).

Robert Elmerhaus, directeur van Tönnies Livestock, zegt dat deze nieuwe oormerken op 2 meter afstand zijn te lezen met een uitleesapparaat. “Dat biedt de varkensketen nieuwe mogelijkheden”, aldus Elmerhaus. Qua uiterlijk zien de chips er hetzelfde uit als de gangbare RFID-oormerken.

Track- en trace-systeem

Transparantie is een belangrijk onderwerp voor de klanten van Tönnies, zo meldt het bedrijf. Tönnies ontwikkelde daarom een track- en trace-systeem, fTRACEgenaamd, waarmee data van een eindproduct te traceren zijn naar een individueel dier. De nieuwste technologie van RFID-UHF geeft nieuwe mogelijkheden om gegevens van de levenscyclus van het varken van geboorte tot slacht te volgen.

De nieuwe RFID-oormerken zijn inmiddels getest bij meer dan 100.000 varkens en worden nu verder uitgerold onder een grotere groep varkenshouders. De slachtdata die het gebruik oplevert, worden beheerd door softwarebedrijf IQ-Agrar, die ook verantwoordelijk is voor de analysegegevens. Andere partijen die deelnemen in het RFID-UHF-project zijn: Topigs Norsvin, MS Schippers en RF Embedded.

Comments are closed.