Deutsch

5 tips voor een goede voerkuil!

Het resultaat van een goede voerkuil is al snel meetbaar in het aantal liters melk en het eiwitpercentage. Een goede kuil vereist dan ook aandacht, zodat onder anders schimmel en broei buiten gehouden kan worden. Hieronder wat tips om ervoor te zorgen dat je kuil in topconditie is!

1 Rij de kuil goed aan

Door de voerkuil goed aan te rijden, wordt allereerst de ruimte optimaal benut. Schimmels ontstaan vaak in het voer wat losser ligt. Gebruik daarom ook gewicht op de kuil. Door het goed inrijden van je kuil, voorkom je schimmelbollen die de pens van de koe kunnen verstoren. De pensbacteriën dragen bij aan het eiwitpercentage en de hoeveelheid melk.

 

2 Hou je kuil netjes!

Dicht de kuil goed af met folie en zorg ervoor dat de losse mais of gras voor de kuil weg is. Weg is hierbij ook echte weg. Doordat een voerkuil open is stijgt de kans op broei aanzienlijk. In losse mais of gras voor de kuil kunnen schimmels ontstaan. Deze zullen vroeg of laten resulteren in broei ín de kuil.

 

3 Gebruik een inkuilmiddel

Door gebruik te maken van een inkuilmiddel, wordt de voerkuil beheersbaar. Daarbij worden schimmels gedood. In elke kuil zitten namelijk wel schimmels. Zuur de kuil aan met bijvoorbeeld MS Wetfeed. Breng het inkuilmiddel aan door middel van een sproeiboom.

 

 

4 Kuil netjes uit

Door de kuil netjes uit te rijden wordt de kans op schimmel aanzienlijk verlaagd. Trek de kuil niet los, open niet aan de zonzijde, zorg voor bovenwaartse druk op de kuil en zorg ervoor dat de folie zowel boven als aan de kanten volledig gesloten is.

 

5 Test de kwaliteit

 

 

 

 

Wanneer je weet wat de kwaliteit is van je voer, kun je erop inspelen. Test bijvoorbeeld de PH-waarde en het droge stof percentage. De kans op broei stijgt wanneer de droge stof percentage niet optimaal is, dit is om nabij de 35%. Hou daarbij de voederwaarde en de smaakwaarde in de gaten.

Weet jij wat je de koeien voert?

 

 

 

Comments are closed.