Schoon water kan nog schoner

‘Je wilt niet weten wat er allemaal in de waterleiding zit.’ Anton Vermunt schrok zich een hoedje over de hoeveelheid aanslag in de leidingen, zelfs bij een overdruk aanvoer van water. Bijna drie jaar geleden begon hij met het toevoegen van Di-O-Clean.

‘Als je alle schakels in je bedrijf wilt verbeteren, pak je ook het water aan.’

Anton Vermunt

Om de waterleidingen te controleren kwam er een camera aan te pas. Anton Vermunt zag op de beelden hoe zijn waterleiding er van binnen uitzag. ‘Een grote hoeveelheid aanslag, dichtgeslibde leidingen. Ik had niet in de gaten dat er zoveel rommel in de leidingen kon zitten’, beschrijft de melkveehouder uit Veendam.

‘Het water zag er op zich niet eens vies uit, maar de leidingen wel. Dan weet je dat ook het water niet schoon kan zijn’, vertelt hij over de constatering die hij drie jaar geleden deed. Het water in zijn bronwatersysteem met communicerende vaten stond vaak stil. De melkveehouder kon de rommel in de leidingen dus wel verklaren. ‘Maar ook toen we een nieuw overdruk-systeem voor het drinkwater aanlegden, bleef de algen- en slijmerige aanslag.

Druk op het water loste het probleem niet op.’ Het besef bij de melkveehouder was echter groot dat zijn 105 melkkoeien tot wel 100 liter water – op warme dagen – per dag drinken.

‘Er mag geen discussie zijn over de kwaliteit van het water.’

Zijn bronwater krijgt daarom bij het oppompen al een zuiveringsbehandeling en het ijzer wordt eruit gehaald. ‘Het zuiveren en ontharden van het water is echter niet genoeg’, aldus Anton, die in die periode ook extra aandacht aan de watervoorziening schonk, omdat hij salmonella op zijn bedrijf wilde bestrijden. ‘Dan loop je alle systemen nog eens extra goed na.’ Hij realiseerde zich ook dat het lauwwarme water van de platenkoeler ook het voorraadvat instroomt en daarmee het water met enkele graden verhoogt. ‘En dus bacteriegroei juist stimuleert. Er moest dus wel wat gebeuren.’

Automatisch toevoegen

Hij besloot Di-O-Clean te gaan gebruiken, aangezien dit geregistreerd is voor gebruik in
drinkwaterleidingen. Aangesloten op de waterleiding en voorzien van een pompje komt er automatisch en constant Di-O-Clean bij het drinkwater voor de koeien.

‘Het is een drinkwaterbehandeling die de vorming van biofilm voorkomt, bacteriegroei tegengaat en zorgt dat er geen aanslag in de leidingen komt’,

legt Anton uit, terwijl hij toevoegt dat het ook in de varkenshouderij gebruikt wordt. ‘Het heeft geen bijwerkingen of smaakafwijkingen voor de dieren.’ Naast de drinkbakken in de stal is ook het water dat de koeien in de weideperiode drinken behandeld. ‘Ik zie dat ze meer water opnemen’, constateert Anton. ‘De koeien blijven er gezonder bij. Ja, we hebben de problemen met salmonella overwonnen. En vergeet de vruchtbaarheid niet’, noemt Anton extra. De vruchtbaarheid is verbeterd. Zo draagt het water bij aan een gezond bedrijf en een gezonde veestapel. Zo hoort het.’ Eigenlijk vergelijkt hij de waterbehandeling met andere ‘logische preventieve maatregelen om de veestapel gezond te houden’. ‘Het voetbad zet je toch ook elke twee weken klaar? Het schoonhouden van de drinkbakken én het drinkwater horen daar voor mij ook bij.’

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.