Deutsch

Schippers University – Zuren

Water & Voeding

Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor elk dier. Ze leveren de energie en bouwstoffen voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. In deze 8-delige serie gaan we in op de verschillende stoffen om zo meer inzicht te geven in het functioneren van het dierlijk lichaam.
deel 1: schoon drinkwater

Deel 2: Aanzuren van drinkwater

Hoewel schoon drinkwater de basis is voor een goede voeropname en gezondheid van het dier ondersteunt het niet direct de weerstand. 70% van de problemen in het afweersysteem ontstaan in de darmen; het is daarom noodzakelijk om de vertering te ondersteunen. Zo zorg je voor een betere algemene gezondheid,waardoor de kans op ziektes afneemt.

Een goede darmgezondheid wordt bereikt door:

 • De juiste pH-waarde: door de zuurtegraad in de maag te verlagen neemt de bacteriegroei af. Bij een pH-waarde in de pens onder de 4,5 worden ziekteverwekkers als E.Coli, Salmonella en Clostridium gedood.
 • Goed afweersysteem: hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om het lichaam binnen te dringen
 • Verbeteren vertering: door de darmwerking te ondersteunen worden voedingsstoffen beter opgenomen in het lichaam.

Een betere darmgezondheid zorgt voor betere groei en welzijn van dieren, daarnaast reduceert het antibioticagebruik door de verbeterde afweer en vertering.

Om dit te bereiken kan drinkwater aangezuurd worden: dit houdt in dat er organische zuren worden toegevoegd aan het drinkwater. Organische zuren zijn relatief zwak waardoor zij veilig in voeding gebruikt kunnen worden. Zuren hebben globaal gezien 2 functies: Ze verlagen de pH en ze werken bacteriedodend.

Maar welke organische zuren zijn er nu precies, en wat is hun functie? Om een beetje duidelijkheid te scheppen zullen we ingaan op de meest gebruikte zuren in diervoeding en waarom juist deze zuren gebruikt worden.

 • Mierenzuur: het meest gebruikte zuur en het heeft een sterk bacterie dodende werking in de maag
 • Azijnzuur: wordt vooral gebruikt voor pH verlaging en is daarnaast sterk kiemdodend.
 • Propionzuur: heeft een sterk conserverende werking en is met name effectief tegen schimmels
 • Sorbinezuur: conserverend zuur dat effectief is tegen zowel bacteriën als gisten
 • Benzoëzuur: conserverend zuur dat met name effectief is tegen de groei van gisten
 • Melkzuur: zeer effectief zuur tegen bacteriën wat zowel in de maag als in de darmen werkzaam is, waardoor het de darmgezondheid van dieren ondersteunt.  Bijkomend voordeel is dat melkzuur de smaak van drinkwater positief beïnvloedt.
 • Boterzuur: Effectief tegen bacteriën en werkzaam in zowel de maag als de darmen zodat de darmgezondheid ondersteunt wordt. Specifiek werkzaam tegen bacteriën als Streptococcen en Coccidiose.

Door bovenstaande zuren te combineren kunnen aanvullende diervoeders worden samengesteld met een specifiek doel voor ogen. MS Schippers heeft een compleet assortiment organische zuren ter ondersteuning van de darmgezondheid, waarbij de volgende punten centraal staan:

 • Optimalisatie van de vertering
 • Verlaging van de bacteriedruk
 • Verhoging van de algemene weerstand

 

Onderstaande tabel bevat een overzicht van alle zuren en hun toepassingen voor een oplossing in elke situatie:

 

Schoon drinkwater in combinatie met organische zuren ondersteunen dus het dier bij de weerstand en betere algemene gezondheid. Maar om te groeien en produceren heeft het dier voedingsstoffen nodig die het lichaam kan gebruiken en omzetten. Daarom gaan we in de volgende afleveringen van Schippers University in op deze voedingsstoffen. Te beginnen met Eiwitten.

 

 

Comments are closed.