Deutsch

Schippers University – Water

Silver-Bullet-Water-Treatment-dairy-cow-drinking_0

Water & Voeding

 

Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor elk dier. Ze leveren de energie en bouwstoffen voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. In deze serie gaan we in op de verschillende stoffen om zo meer inzicht te geven in het functioneren van het dierlijk lichaam.

Deel 1 : Drinkwater

Water is de bron van al het leven op aarde; hoewel het zelf geen energie levert is water noodzakelijk om alle lichaamsprocessen mogelijk te maken. Om een dier gezond te houden moet het voldoende schoon en kwalitatief goed water tot zich kunnen nemen. Dit zal leiden tot een hogere voeropname en tot sterkere en gezondere dieren.

Om te begrijpen waarom water juist zo belangrijk is, is het noodzakelijk te weten welke functies water heeft in het lichaam van dieren:

 • Voedselopname; vocht is nodig voor het maken van maagsappen en spijverteringssappen. Die sappen dragen bij aan het verteren van voedsel en zorgen er tevens voor dat voedingsstoffen uit het het voedsel kunnen worden opgenomen.
 • Transport: bloed bestaat voor meer dan 90% uit water en voorziet het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen. Voor dit proces moet dus altijd voldoende water beschikbaar zijn.
 • Afvoer: een lichaam moet zijn afvalstoffen en onverteerbare voedsel kwijt kunnen via de darmen en nieren. Water draagt bij aan de afvoer hiervan.
 • Reguleren lichaamstemperatuur: water helpt mee de warmte door het lichaam te verplaatsen. Op die manier wordt de lichaamstemperatuur constant gehouden of wordt een te veel aan warmte afgevoerd.

Puppy drinking water from a bottle

Om het lichaam optimaal te kunnen ondersteunen bij deze functies moet drinkwater van goede kwaliteit zijn. De kwaliteit van drinkwater is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Smakelijkheid: ijzer, zouten en organische stoffen (suikers, eiwitten, vetten, etc.) beïnvloeden de smaak van het water. Water dat minder van deze stoffen bevat is smakelijker en zal dus beter worden opgenomen. Echter water dat deze stoffen in het geheel niet bevat zal ook niet als smakelijk worden ervaren!
 • Schadelijkheid: water kan chemische stoffen als ammonium en nitriet of schadelijke micro-organismen en kiemen (biofilm) bevatten. Deze stoffen tasten de gezondheid van het dier aan en kunnen zeer schadelijk zijn. Het is daarom van belang te onderzoeken of het drinkwater schadelijk hoeveelheden van deze stoffen bevat. Wanneer dit het geval is moeten er maatregelen worden getroffen om het water te reinigen
 • Beschikbaarheid: een veel gemaakte fout is dat de capaciteit van het drinkwatersysteem onvoldoende is. Hierdoor is er niet constant voldoende drinkwater beschikbaar voor alle dieren. Het is daarom van belang voldoende drinkwaterpunten met ruim voldoende watertoevoer te hebben zodat een optimale wateropname voor alle aanwezige dieren gewaarborgd is.

Wanneer het water niet voldoet aan bovenstaande eisen dan zullen er maatregelen getroffen moeten worden om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een bronwaterinstallatie om het water te filteren van schadelijke stoffen. Een drinkwater desinfectiesysteem als de MS Digi Doser kan daarnaast de waterleiding schoon houden zodat kiemen en bacteriën geen kans krijgen het water te vervuilen.

Water is dus de belangrijkste voedingsstof voor een dier en verdient daarom de volledige aandacht. Echter, een dier heeft meer nutriënten nodig voor een goede gezondheid en ontwikkeling. In de komende afleveringen van Schippers University zal daarom worden ingegaan op de andere essentiële voedingsstoffen. Te beginnen met Zuren

drinkwater_400x300

 

2 Responses to Schippers University – Water

 1. Sociale Hygiene Cursus januari 12, 2017 at 15:03 #

  Dankje voor het artikel! Zo zie je maar weer hoe belangrijk water is.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Schippers University - Zuren - Schippers Blog - juni 8, 2016

  […] Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor elk dier. Ze leveren de energie en bouwstoffen voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. In deze 8-delige serie gaan we in op de verschillende stoffen om zo meer inzicht te geven in het functioneren van het dierlijk lichaam. deel 1: schoon drinkwater […]