Deutsch

Schippers University – Vitamines

Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor elk dier. Ze leveren de energie en bouwstoffen voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. In deze 8-delige serie gaan we in op de verschillende stoffen om zo meer inzicht te geven in het functioneren van het dierlijk lichaam.

Vitamine C

Aflevering 6/8 : Vitamines

Waar eiwitten, koolhydraten en vetten dienen als voedingsstof voor het dier, zijn vitamines voedingscomponenten: ze leveren op zichzelf geen energie maar zijn wel noodzakelijk voor het goed functioneren van de stofwisseling in ieder dier. Alle vitamines zijn noodzakelijk en al bij een tekort aan één van deze loopt de stofwisseling en dus de gezondheid gevaar.

Vitamines fungeren als een katalysator in het stofwisselingsproces; ze maken het mogelijk dat voedingsstoffen kunnen worden omgezet in energie en bouwstenen die het dier kan gebruiken. En daarnaast zorgen ze ervoor dat deze stoffen op de juiste plek in het dier terecht komen zodat dit goed blijft functioneren.

Vitamines kunnen in 2 groepen worden ingedeeld:

  • Vetoplosbaar
  • Wateroplosbaar 

 

Vetoplosbare vitamines

Zoals de naam al impliceert komen deze voornamelijk voor in voedingsvetten. Om te kunnen worden opgenomen in het dier dienen daarom vetten aanwezig te zijn in de darmen. Vetoplosbare vitamines kunnen (in beperkte mate) in het dier worden opgeslagen en hebben zeer uiteenlopende functies in het dier. De in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K.

  • Vitamine A: draagt bij aan immuniteit (weerstand) en ondersteunt de vruchtbaarheid (hormoonhuishouding)
  • Vitamine D: ondersteunt de opname van calcium, noodzakelijk voor sterke botten en tanden.
  • Vitamine E: draagt bij aan immuniteit (weerstand) en ondersteunt de vruchtbaarheid (hormoonhuishouding)
  • Vitamine K: regelt de bloedstolling

 

Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitaminen zitten in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Met uitzondering van B12 kunnen de wateroplosbare vitaminen niet goed in het lichaam van het dier worden opgeslagen. Een overschot van deze vitamines verlaat het lichaam via de urine. De verschillende B-vitamines samen worden ook wel het B-complex genoemd. De in wateroplosbare zijn vitamine B en C.

  • Vitamine B (complex): ondersteunt de vertering (stofwisseling) en energiehuishouding
  • Vitamine C: is een anti-oxidant, helpt bij herstel van het lichaam en heeft de functie van anti-stress middel.

 

Overige “vitamines”

Stoffen als choline, inositol en carnitine zijn stoffen die niet onder de officiële noemer van vitamines vallen. Maar ze functioneren wel op dezelfde wijze; ze zijn noodzakelijk bij de stofwisseling en ondersteunen vitale organen als de lever.

 

Gevaren

Externe factoren zijn van grote invloed op de opname en aanwezigheid van vitamines. Bijvoorbeeld licht, temperatuur en de zuurtegraad in de maag kunnen ervoor zorgen dat een groot deel van de aanwezige vitamines in voedsel verloren gaan. Denk hierbij aan broei in het voer; afhankelijk van het soort voedsel en de mate van blootstelling kan hierbij wel 10% tot 50% verdwijnen. Het is noodzakelijk rekening te houden met deze verliezen zodat in de uiteindelijk opgenomen voeding nog voldoende vitamines aanwezig zijn. Bijvoorbeeld door een conserveringsmiddel te gebruiken.

Comments are closed.