Deutsch

Schippers University – Koolhydraten

Water & Voeding

Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor elk dier. Ze leveren de energie en bouwstoffen voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. In deze 8-delige serie gaan we in op de verschillende stoffen om zo meer inzicht te geven in het functioneren van het dierlijk lichaam.

koolhydraten

Aflevering 4/8 : Koolhydraten

Koolhydraten staan vooral bekend als suikers; hierdoor hebben ze een “slechte” naam en worden ze gezien als ongezond. Echter kunnen koolhydraten naast suikers ook voorkomen in de vorm van zetmeel en vezels.

  • Suikers en zetmeel kunnen in het lichaam worden afgebroken zodat ze omgezet worden in energie die het lichaam kan gebruiken. Dit proces wordt “verbranding” genoemd.
  • Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet direct kunnen worden afgebroken, maar ze ondersteunen de darmen en bevorderen zodoende de spijsvertering.

Suikers, zetmeel en voedingsvezels zijn onmisbaar in het lichaam van elke mens en dier; koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam!


Enkelvoudig of meervoudig

Koolhydraten zijn opgebouwd uit losse suikerdeeltjes, ook wel sachariden genoemd. Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit één deeltje terwijl meervoudige koolhydraten uit meerdere deeltjes bestaan:

  • Enkelvoudige koolhydraten kunnen direct worden opgenomen door het lichaam en leveren dus direct energie; ze worden daarom snelle suikers genoemd. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten zijn glucose, fructose en lactose.
  • Meervoudige koolhydraten moeten eerst worden afgebroken in kleinere delen voordat ze kunnen worden omgezet. Ze leveren dus minder directe energie maar verspreiden dat over een langere periode; daarom worden dit trage suikers genoemd. Voorbeelden van voedingsmiddelen met meervoudige koolhydraten zijn graanproducten en maïs.

Hoewel enkelvoudige suikers snel energie leveren, kan dit ook omslaan in een teveel aan suikers doordat er ineens heel veel energie beschikbaar komt. Wanneer het lichaam deze energie niet nodig heeft of niet verbruikt zal het overschot opgeslagen worden als vet. Meervoudige koolhydraten vragen meer inspanning van het lichaam om omgezet te worden in energie en daarom duurt het langer voordat alle energie beschikbaar is. Zo komt de energie regelmatiger vrij waardoor het lichaam de tijd heeft alle beschikbare energie te benutten.

Het is dus belangrijk de juiste balans te vinden tussen snelle en trage koolhydraten; wanneer een dier direct extra energie nodig heeft om zijn gezondheid, productie en weerstand te herstellen, kan het best enkelvoudige koolhydraten worden toegediend. Wanneer de gezondheid en weerstand van het dier over een langere periode ondersteund dienen te worden is een regelmatigere afgifte van energie gevraagd en dan zijn meervoudige koolhydraten beter geschikt.

Organic-Hog-3

Verteerbaarheid

Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die het lichaam direct kan gebruiken als energiebron. Voedingsvezels zijn niet direct verteerbare koolhydraten en kunnen niet direct door het lichaam worden opgenomen. Enkel met behulp van bacteriën kunnen vezels worden omgezet in energie; dit proces wordt fermentatie genoemd.

Een belangrijkere functie van vezels is echter het ondersteunen van de darmfunctie doordat ze de darmpassage en stoelgang bevorderen. Hierdoor ondersteunen vezels de voeropname en de groei en productie van het dier. Vezelrijke voeding is dus essentieel voor een dier om de darmgezondheid te optimaliseren en verteringsproblemen te voorkomen.

 

In de volgende aflevering: vetten

Comments are closed.