Deutsch

Schippers University – Eiwitten

hoeveel-eiwitten

Water & Voeding

Voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor elk dier. Ze leveren de energie en bouwstoffen voor een goede gezondheid en ontwikkeling van het lichaam. In deze 8-delige serie gaan we in op de verschillende stoffen om zo meer inzicht te geven in het functioneren van het dierlijk lichaam.

Deel 3/8 : Eiwitten

Allemaal hebben we weleens gehoord van eiwitten en dat ze belangrijk zijn in voeding van mens en dier. Maar wat doen ze nu eigenlijk? Op deze vraag gaan we nu proberen een begrijpelijk antwoord te geven.

Eiwitten zijn uiterst belangrijke voedingsstoffen en zijn opgebouwd uit meerdere aminozuren; aminozuren zijn in feite hele kleine bouwsteentjes die in combinatie één geheel vormen. Dit wordt dan een eiwit genoemd. Een lichaam maakt gebruik van 20 verschillende aminozuren; 8 van deze aminozuren kan een lichaam niet zelf aanmaken. Deze moeten daarom via voeding worden verkregen en worden essentiële aminozuren genoemd.

Aminozuren komen niet individueel voor maar altijd samengesteld in de vorm van eiwitten. Omdat deze niet geschikt zijn voor gebruik in het lichaam moeten ze door de spijsvertering eerst worden afgebroken tot individuele aminozuren. Vervolgens maakt het lichaam van deze individuele zuren weer nieuwe eiwitten die wel geschikt zijn als bouwstof in het lichaam.

 

Nu we weten hoe eiwitten zijn opgebouwd kunnen we verder gaan met de functie ervan in het lichaam:

  • Lichaamscellen: voor de bouw of het herstel van weefsel in spieren, botten, haren en klauwen zijn eiwitten nodig. Dit is een continu proces en daarom dient de hoeveelheid eiwit constant te worden aangevuld.
  • Stofwisseling: bepaalde eiwitten zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden omgezet in bouwstoffen, afweerstoffen, hormonen en energie. Deze eiwitten die de spijsvertering ondersteunen worden enzymen genoemd.
  • Transport: voedingsstoffen moeten naar de lichaamscellen worden gebracht waar ze nodig zijn. Eiwitten ondersteunen dit proces, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er zuurstof naar de spieren gaat (denk hierbij aan sporters die hun lichaam intensief belasten).

 

Een tekort aan eiwitten kan leiden tot symptomen als vermoeidheid, verlaagde weerstand en verlies van (spier)massa. Maar ook een overdaad kan schadelijk zijn; doordat het lichaam het overtollig eiwit moet verwerken worden de lever en nieren overbelast. Hierdoor kan vergiftiging of nierfalen optreden. Het is daarom van belang de hoeveelheid aan eiwit in het voer af te stemmen met de behoefte van het dier om zo het juiste resultaat te bereiken.

Wil je nou meer informatie over de producten die Schippers aanbiedt op het gebied van voedingssupplementen? Kijk dan hier:

– Voor varkens

– Voor rundvee

– Voor pluimvee

 

Comments are closed.