Deutsch

De wereld van Ron – Boeren in Zuid Afrika, werken onder extreme omstandigheden

Tuurlijk ken ik de verhalen over Zuid-Afrika, maar dit is de eerste keer dat ik het met eigen ogen ga zien. Ik ben uitgenodigd door Martin Hobbs van New Quip en samen gaan we de komende dagen verschillende boerenbedrijven opzoeken in Zuid Afrika, Zambia en Zimbabwe. Tipje van de sluier; we hebben het in Nederland maar wat goed voor elkaar!
Auteur; Ron

 

Ik land in een gortdroog gebied, daar er in ZA dit jaar 85% minder neerslag is gevallen dan het jaar ervoor. Droogte betekent vele malen minder voer en heeft daarnaast als gevolg dat er hele dagen geen elektriciteit aanwezig is omdat de stroomvoorziening opgewekt wordt door watercentrales. Dat begint dus goed.

Gelukkig word ik hartelijk ontvangen door Martin, directeur en eigenaar van New Quip en een van zijn vertegenwoordigers, Nico. Samen zullen we de komende week op pad gaan en kijken bij de boerenbedrijven waar New Quip oa onze spullen levert. Ik heb er zin in!


Zambia; diefstal, corruptie en te weinig kennis

We mogen een kijkje nemen op een fokbedrijf dat naast 500 zeugen ook een klein KI-station runt en doen samen een ronde inseminatie. Ik leg het lokale personeel uit hoe we dat in Nederland doen, er wordt met veel verbazing op gereageerd. Ik besluit om ter plekke een korte training te geven aan het lokale personeel, nodig, maar ook erg leuk!

Algemene conclusie: het personeel is op dit moment niet capabel genoeg / krijgt niet genoeg training / instructie. Op elk gebied gaat er veel mis wat simpelweg niet mis hoeft te gaan / behoort te gaan, zonde.

Ze vertellen me dat deze boerderij veel last heeft van berovingen, diefstal van spullen en zeugen die van de ene op de andere dag 3 of meer biggen missen (die komen dan terecht in een echt ‘’pleeg gezin’’)  en in z’n algemeen heel veel corruptie. Dit maakt het lastig om een goede bedrijfsvoering te voeren. Dit is geen uniek geval in Zambia. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Zambia door een erg complexe regelgeving praktisch niks vanuit de EU kunnen importeren? Dat maakt het toch lastig allemaal. Mooi om te zien dat Conner (manager van het afmestingsbedrijf) en zijn team toch erg positief zijn staan en enorm hun best blijven doen.

[wonderplugin_carousel id=”1″]

 

Zimbabwe – onder druk door Mugabe

We vliegen door naar Zimbabwe waar we op stap gaan met Sean. Hij is eigenaar van Reddane Farms, een melkveebedrijf met 600 stuks melkvee. Dit is opvallend groot, want de lokale boer heeft meestal niet veel meer dan 10 koeien. Sean vertelt ons dat hij op zoek is naar manieren om met hen samen te werken, want hij heeft naast dit melkveebedrijf ook een kaas- en melkfabriek. Sean laat mij een stukje ‘’ZA Gouda kaas’’ proeven, helaas klinkt alleen de naam Gouda bekend in mijn oren, de smaak in de verste verte niet. Maar, ik kan dit alleen maar toejuichen, het creëren van een meerwaarde getuigt altijd van ondernemersgeest. In een land met slechts 10.000 zeugen en een handjevol grote melkveebedrijven, zal je het ook van de kleine parterships moeten hebben.

Waar we de dag erg optimistisch begonnen eindigen we een beetje in mineur. Sean verteld me dat afgelopen jaren de regering, onder leiding van president Mugabe, de ‘’blanke’’ boeren, op 5 na, Zimbabwe hebben moeten verlaten. Er heerst daardoor een boycot op het land vanuit de EU en importeren is door hoge mate van corruptie bijna onmogelijk geworden. Dit is nu alleen mogelijk via ZA.

lokaal ki station

 

Verschil met Zuid-Afrika is groot

De laatste dag heb ik doorgebracht met Stefan, de GM van Topigs. Waar ze in Zambia en Zimbabwe tegen problemen aanlopen op het gebied van hygiene en eigenlijk “gemakkelijk te voorkomen problemen” zijn we in Zuid-Afrika bij Topigs aan het kijken hoe we de RFID oormerken goed aan het werk krijgen. We hebben samen met Agrovision hier een oplossing neergelegd, maar werkt nog niet optimaal. Dat is toch een ander niveau dan de dagen hiervoor.
Al met al een erg leerzame reis en hopelijk heb ik met dit verslag jullie als lezers ook wat meer inzicht kunnen geven over hoe het eraan toe kan gaan/ gaat in andere landen. We doen het in NL ‘’zo slecht nog niet’’ en hebben eigenlijk weinig redenen tot ‘’klagen’’.

new quip

Ben je in Zuid-Afrika, bel New Quip dan als je spullen nodig hebt. Zij weten eenvoudig door de importproblemen heen te komen, want geloof me, ik heb de papieren gezien; het is een administratieve hel op aarde.

 

One Response to De wereld van Ron – Boeren in Zuid Afrika, werken onder extreme omstandigheden

  1. Dragoş maart 23, 2016 at 17:05 #

    Dear Ron, despite that the text is in dutch language I have tried to make a short translation. Why the things described by you are so very well known by me? We are lucky that the things are a bit more better now since 2007 when we joined EU but believe me that the import problems,theft,corruption it is not strange for me even we are quite in the middle of Europe. Much of the things has changed few things didn’t yet. But good to know that still exist in another part of the world. Success and try keep up MS, share the knowledges in Africa!