Deutsch

Een jongedame met Passion for Pulling

Irla achter het stuur

Irla achter het stuur

De TrekkerTrek. Het riep meteen de associatie op met een van James Brown’s grootste hits; ‘This is a man’s world’. Maar niets is minder waar. Er zijn wel degelijk vrouwelijke kandidaten die zich laten gelden op de modderige banen tijdens truck- en tractorpullings. Één daarvan is de Bergeijkse Irla Daris (19). Met haar paars gelakte nagels bestuurt zij haar tractor waar menig man nog een puntje aan kan zuigen. Ze stopt haar Passion for Pulling niet onder stoelen of banken. Maar hoe ziet een dag op de truck- en tractorpulling eruit voor een jongedame van 19? Anne en ik zijn beiden volkomen onbekend met dit evenement, dus liepen we een dagje met Irla mee op de TrekkerTrek in Hoogeloon (Noord-Brabant) op Hemelvaartsdag.

Rond 9 uur in de ochtend betreden we het terrein. Irla, die rijdt in de klassen 3,5 ton 4 cilinder en 4,0 ton 6 cilinder zonder turbo, is druk bezig met de voorbereiding voor haar eerste run. Ze had nog een zwaar hoofd. De avond ervoor was ze aanwezig bij een bruiloft. Het feest duurde uiteindelijk tot 02:00. Na twee uurtjes slaap ging de wekker alweer! Ze moest namelijk thuis nog een paar uurtjes helpen melken. Desondanks maakte Irla zich vol goede moed klaar voor haar eerste run.

Tijdens de eerste trek van het evenement zijn Irla en haar vriend Jurgen Mijs nog druk bezig lucht uit de banden te laten lopen. Een reductie van de bandenspanning zorgt namelijk voor meer grip, zo heb ik geleerd. Rond half tien staat Irla met haar tractor op de weegbrug. Vijf minuutjes later staat ze in de startblokken te wachten tot ze mag vertrekken. Irla mag als derde van start. Haar eerste concurrent boekt een matige afstand van 67,62 meter, terwijl de tweede bestuurder een afstand van ruim 85 meter noteert. Dan is het de beurt aan Irla. Na een seconde of tien staat er een score van 83,27 meter op het digitale scorebord van de sleepwagen. Irla is ietwat teleurgesteld: ‘Normaal start ik vanaf het begin met vol gas. Nu zette ik ‘m pas halverwege vol open, zodat ie op de helft vooruit zou schieten. Nu weet ik dat ik dat niet meer moet doen.’

Irla in actie

Irla in actie

Irla’s volgende run is alweer aanstaande. Samen met haar vader en haar vriend maakt ze zich op voor de tweede ronde. Er worden extra gewichten toegevoegd voor de 4 tons-klasse en een kwartier later staat Irla weer op de weegbrug. Tijdens het wachten ziet Irla dat haar voorganger de sleepwagen bijna 80 meter vooruit trekt. Nadat de baan is geëgaliseerd, is Irla weer aan de beurt. Ze haalt ruim 87 meter. Een betere run dan haar eerste, maar ze ziet nog ruimte voor verbetering: ‘Ik kwam 200 kilo tekort. Ik mag 4.100 kg wegen, maar ik kan niet meer gewichten kwijt op m’n trekker. Dat moet ik nog een keer aanpassen.’

Wat ik heb geleerd is dat een evenement als de TrekkerTrek gepaard gaat met gezelligheid! Vandaar dat er een grote feesttent stond op het terrein. In de tent werd gezongen, gedanst en gedronken. Het was een prachtige dag, afgesloten met een passend slotfeest waar ook Irla niet ontbrak. Aan het einde van de dag kon slechts één conclusie worden getrokken: Het lijkt misschien een ‘Man’s world’, James, ‘but it would mean nothing without a woman or a girl’! Irla, we zijn trots op je!


Irla op de trekker

Irla, maakt zich klaar voor haar nieuwe rit op de trekker!

, , ,

Comments are closed.