Deutsch

Van oud staatsbedrijf naar hypermodern boeren

Afgelopen week waren we te gast bij een Nederlandse familie die de stap hebben durven maken; ze hebben alles in Nederland verkocht en zijn verhuisd naar het oosten van Duitsland. Daar wordt nu met een team van 20 werknemers een hypermodern bedrijf gerund met een veestapel van maar liefst 1700 stuks melkkoeien. Daarnaast runnen ze ook hun eigen agrarische onderneming met 2000 hectare grond. Op deze grond verbouwen ze voornamelijk grondstoffen die als voer dienen voor hun eigen melkvee, deze krijgen bijna uitsluitend natuurlijke producten te eten met een minimale hoeveelheid krachtvoer. Dit resulteert in een gemiddelde productie van 33 liter. Iets om met een kleine veestapel al trots op te zijn, laat staan met 1700 stuks!

IMG_1981

Melkmachine van 2×40. Hier wordt 23 uur per dag gemolken! Eigenlijk is er dus altijd wel iemand bezig met melken, in dat uurtje dat het stilligt wordt er schoongemaakt.

IMG_1992 IMG_1988

Een voormalig DDR Staatsbedrijf. Mooie open stallen, maar veel beton. Inmiddels ligt er wel voergootcoating dat de voeropname flink bevorderd.

IMG_1983

De “kalverhutten” (afdeling) voor de pasgeboren kalfjes. Hier is 24 uur per dag iemand aanwezig om ze passende, individuele verzorging te bieden. Dit heeft het uitvalpercentage flink gereduceerd en de kalfjes groeien als kool. IMG_1984 IMG_1986

Als ze eenmaal een paar weken oud zijn verhuizen ze naar groepshuisvesting. Hier worden ze nog steeds goed in de gaten gehouden, maar mogen ze al gezellig bij elkaar rondlopen. IMG_1985

Hier zie je goed hoe de koeien in afdelingen worden groot gebracht. Ze verhuizen van achter naar voor. Uiteindelijk staan ze in groepen van ongeveer 200 bij elkaar en kunnen ze vrij door de stallen rondlopen.

Prachtig bedrijf, trots om deze familie als klant te mogen rekenen.

 

 

 

Comments are closed.