Deutsch

Ook Duitsland gaat voor Salmonella- en antibioticavrij

In 2016 is de eerste vleesvarkensstal in Duitsland gaan werken volgens de HyCare-methode. Na 5 ronden ervaring wil de ondernemer niet meer terug naar de oude situatie. Salmonella is verleden tijd en de gezondheid en dierprestaties zijn sterk verbeterd.

De ondernemer heeft een bedrijf in het Duitse Langwedel met 1200 zeugen en in totaal 3200 vleesvarkens. De vleesvarkens kampten met salmonellaproblemen. Dit zorgde onder andere voor problemen bij de slachterij. Aanzuren van het drinkwater hielp niet en de waterleidingen slibden dicht, waardoor de nippels regelmatig verstopt raakten. Actie was noodzakelijk.

HyCare

De ondernemer koos voor de HyCare-methode van MS Schippers. Gestructureerd is samengewerkt aan het het verbeteren van de algemene hygiëne.

“Wie niet met de tijd mee gaat, zal met de tijd vertrekken”, is de ondernemer zijn stelregel.

De stal is gecoat en een hygiënesluis is aangelegd. De waterleidingen zijn grondig gereinigd en worden consequent schoongehouden. Het ongedierte wordt professioneel aangepakt. 

Werkwijze snel eigen

De nieuwe werkwijze was snel eigen gemaakt. De handen wassen en desinfecteren, een nieuwe overall aantrekken voor elke rondgang en het reinigen en ontsmetten van laarzen behoren nu tot de normaalste gang van zaken. Dankzij de coating en het reinigings-en ontsmettingsprotocol van MS Schippers verloopt het schoonmaken en ontsmetten sneller en is het effectiever.

Meer rendement

HyCare levert ook op! De diergezondheid en dierprestaties zijn sterk toegenomen. De vleesvarkens groeien gemiddeld 75 gram per dag meer,  de uitval is 1,1% lager en per afgeleverd varken bedraagt de voerbesparing 20 kg.

HyCare levert € 6,25 per vleesvarken op.

Zonder antibiotica

Nog belangrijker voor de ondernemer is dat hij in die 5 ronden nog geen enkel varken met antibiotica heeft behandeld. Hij hoort geen hoestende varkens meer en dit blijkt ook uit de slachtbevindingen. Meer dan 95% van de varkens heeft 100% gezonde longen. Door de HyCare-methode kan de ondernemer meer ronden per jaar draaien, zodat hij meer van zijn eigen biggen tot waarde kan brengen. En dit salmonella- en antibioticavrij!

“Mijn ervaringen zijn gewoon erg goed en het levert mij werkplezier op. De HyCare-methode klopt. Ik kan het iedere varkenshouder aanbevelen.”

 

, , ,

Comments are closed.