Deutsch

MS Schippers: ‘varkenshouders zeer begaan met dierenwelzijn’

persbericht

“De belangstelling om Proefbedrijf de Raamloop te bezoeken is erg groot, aldus Mart Smolders, Divisiemanager varkens bij MS Schippers.”. Inmiddels neemt het aantal geïnteresseerden in het concept hand over hand toe.  Het blijft daarbij niet bij belangstelling uit Nederland. Er zijn ondernemers uit vrijwel alle West-Europese landen naar Bladel gekomen om het concept toegelicht te krijgen. Inmiddels hebben o.a. Rick Buckle (winnaar UK Pig Producer of the Year 2015 Award) en  de Spaanse integratie Vall Companys (200.000 zeugen) HyCare stallen gebouwd.

 

Dierenwelzijn

Het valt Mart Smolders en Victor van Wagenberg (Projectleider HyCare) op dat veel ondernemers redeneren vanuit het perspectief van dierenwelzijn. Bij iedereen heerst het geloof dat een verbeterde diergezondheid niet alleen het welzijn verhoogt maar ook een gezond rendement niet in de weg staat. Daarnaast komt in de gesprekken met regelmaat naar voren dat ondernemers gecharmeerd zijn van de stal en het onderzoek omdat het resultaat heel duidelijk is. Bezoekers spreken vaak over ‘geblokte’ varkens. Zowel Victor als Mart  geven aan veel met varkenshouders te spreken over andere resultaten van de aanpak. Victor: “Waar we zelf weinig mee te maken hebben, maar waar varkensboeren zéér in geïnteresseerd zijn is de bijdrage die de stal levert aan het drukken van de voerkosten”.

 

Eerst ronde afgerond

De eerste ronde varkens heeft het proefbedrijf reeds verlaten op 86 dagen. Het tweede ophaalmoment was op 101 dagen. Gemiddeld zit er ca. 10kg verschil tussen Hy-Care en de referentiestal. Inmiddels zijn we gestart aan een nieuwe ronde. De verwachting is dat de verschillen groter worden omdat er in de referentiestal geen sprake meer is van het nieuwe-stal-effect. We verstaan daaronder het effect dat optreedt wanneer een stal leeg heeft gestaan waardoor de kiemdruk bij aanvang van een ronde lager is dan normaal.

Comments are closed.