Deutsch

MS PigScale past in streven naar efficiëntie

Varkenshouder Martin Houben weet datastroom van slimme weegschaal optimaal te benutten

De voercurve van vleesvarkens continu monitoren met real-time weegdata. Oftewel: op elk moment inzicht hebben in de voerconversie van zijn groeiende dieren. Dat is het doel van Martin Houben met de twaalf MS PigScale wegers op zijn spiksplinternieuwe varkensbedrijf in Grubbenvorst. “Ik heb slimme dierwegers nodig die degelijk zijn én betrouwbare data opleveren.”

Twee jaar lang heeft Martin Houben, directeur van de Houbensteyn Groep, de MS PigScale getest op een van de locaties met vleesvarkens. “Ik wil beschikken over real-time data en die benutten voor het aanscherpen van mijn bedrijfsvoering”, stelt hij. Het volautomatisch wegen van groeiende dieren in de vrijstaande weegunit van MS Schippers is de varkenshouder uit het Limburgse Ysselsteyn prima bevallen. “Ik wilde eerst zeker weten dat het automatisch verzamelen van diergewichten in de praktijk werkt en
betrouwbare data oplevert. Mijn ervaring is dat dit het geval is met deze robuuste en slimme weegschaal.” Vervolgens heeft Houben de continue stroom aan weeggegevens met de MS PigScale laten koppelen aan de data van zijn brijvoercomputer. De samenwerking van Houbensteyn Groep en AgriSyst, de vertaler van data naar rendement, heeft geleid tot de ontwikkeling van de voerconversiemonitor. “Op elk moment van de dag heb ik nu inzicht hebben in de gewichtsontwikkeling van de varkens én de voerconversie”, aldus Houben. “Met het optimaliseren van de voercurve op basis van die continue datastroom kunnen we de groei van de vleesvarkens nog gerichter bijsturen.”

Weloverwogen
Bij de realisatie van het nieuwe vleesvarkensbedrijf ‘Houbensteyn Heideveld’ in Grubbenvorst heeft Houben dan ook weloverwogen gekozen voor de MS PigScale. Hij heeft er twaalf gekocht en verdeeld over vier van de in totaal 51 afdelingen. Per afdeling zijn drie dierwegers geplaatst, elk in een wand tussen twee hokken. Die drie MS PigScale units verzamelen 24/7 de gewichten van 84 dieren die brij krijgen in een lange trog. Op vier verschillende momenten in het groeitraject van de vleesvarkens worden zo dus real-time weeggegevens verzameld en gekoppeld aan de actuele voeropname. “Zo kan ik continu de vinger aan de pols houden en de groei direct bijsturen met de voercurve of voersamenstelling als dat nodig is. Ik wil voer zo efficiënt mogelijk omzetten in varkensvlees”, benadrukt Houben. “De MS PigScale is een slim hulpmiddel dat past in mijn streven naar verdere efficiëntie. Ik ben er van overtuigd dat de varkenshouderij van de toekomst niet meer zonder deze data kan.”

 

Meer informatie over HyCare? Ga naar onze website!

No comments yet.

Geef een reactie