Deutsch

Middel waterreiniging effectief tegen virussen

Als enige commerciële waterreinigingsproduct is Di-O-Clean van MS Schippers effectief voor de bestrijding van virussen, waaronder ook Afrikaanse varkenspest (AVP). Laboratoriumtesten tonen aan dat ziekteverwekkers een behandeling met het middel niet overleven. Het is daarmee een probaat middel tegen de oprukkende AVP in Europa.

Het middel Di-O-Clean wordt in de veehouderij al langer gebruikt voor het reinigen en ontsmetten van watersystemen. Dit gebeurt in de praktijk op twee manieren: eenmalig in een hoge concentratie om verontreinigde systemen grondig schoon te maken of continu als onderhoudsbehandeling in het drinkwater in een lage concentratie. Dit laatste om het systeem schoon en kiemvrij te houden.

Het basisprincipe is dat het de biofilm in de waterleiding verwijderd en de vorming ervan voorkomt. Het pakt ook andere verontreinigingen zoals ijzer en mangaanaanslag aan, zonder dat de smaak of geur van het water wordt aangetast of ongunstige bijproducten ontstaan. Uit recent onderzoek door het Duitse onderzoeksinstituut Labor Enders blijkt het middel dus zeer effectief tegen ziekteverwekkers, waaronder virussen zoals AVP. Het product is overigens niet alleen in de varkenshouderij, maar ook voor gebruik in de pluimvee- en rundveehouderij toegelaten.

Volgens Guus Verhaag, productspecialist water bij Summit Water Systems, kunnen gemakkelijk bacteriën en virussen binnengehaald worden via water als gebruik wordt gemaakt van alternatieve waterbronnen. Dat is bijvoorbeeld bij regenwater en oppervlaktewater. “Het voorzien van de juiste barrières en maatregelen is dan noodzakelijk.”
Verhaag ziet dat op het gebied van water nog volop verbeterslagen te maken. “Veel veehouders beseffen niet dat 80% van de ziektes zich via het drinkwatersysteem kunnen verspreiden.” Alle dieren staan daardoor indirect in contact met elkaar.

Verhaag benadrukt het belang van reiniging en desinfectie. Maar om waterkwaliteit écht te kunnen borgen, vormt een goede waterinstallatie met de juiste filters een belangrijke basis.
Dio-O-Clean is daarom onderdeel van het Total Water Care Concept. In dat concept wordt de waterkwaliteit van de bron tot aan de waterbak verbeterd. Praktisch bestaat het uit een doseerinstallatie met watermeter die zorgt voor automatische reiniging en ontsmetting in altijd de juiste dosering van het middel. Het Total Water Care Concept zorgt voor een effectieve en constant schone drinkwatervoorziening.

No comments yet.

Geef een reactie