Deutsch

Razendsnelle diagnose klinische mastitis met MastDecide

Met MastDecide hebben veehouders een nieuw en uniek product in handen dat goed is voor de uiergezondheid én de portemonnee. MastDecide geeft na twaalf tot veertien uur aan of een koe klinische mastitis heeft en zo ja, van welk type.

Uiergezondheid is een blijvend aandachtspunt in de melkveehouderij. Een veelvoorkomend probleem is klinische mastitis, een vorm van uierontsteking (zie kader) die grote economische schade kan geven. Veehouders grijpen snel naar antibiotica om het probleem op te lossen maar zonder de veroorzaker te weten is een behandeling niet zo effectief.

Tot nu toe gaven testen om klinische mastitis vast te stellen pas na twee tot vier dagen uitsluitsel. Daar zit een spagaat want omwille van de werking en welzijn van de koe moet een behandeling zo vlug mogelijk starten.

Gelukkig is er nu de mogelijkheid om snel te weten wat er eventueel aan de hand is. Met MastDecide heeft een veehouder namelijk al na twaalf tot veertien uur een uitslag.

Het werkt gemakkelijk: Er gaat een beetje mastitismelk in twee kleine testbuisjes en afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde bacteriën veranderen ze binnen de gestelde termijn van kleur. Als beide testbuisjes wit worden is een behandeling met antibiotica nodig.

Veehouders kunnen met MastDecide de effectiviteit van ingezette antibiotica verbeteren. De werking is wetenschappelijk onderbouwd (gepubliceerd in The Journal of Dairy Science) en daardoor betrouwbaar met een hoge gevoeligheid; tot 94,1% voor Grampositieve bacteriën.

Gebruik van MastDecide verbetert de winstgevendheid van het bedrijf door de diagnosetijd te verkorten, het type aanwezige bacteriën nauwkeurig te detecteren, de wachttijd voor melk te verminderen en het overmatig gebruik van antibiotica te reduceren.

Wil je de voordelen van MastDecide zelf ervaren? Kijk dan op www.schippers.nl/mastdecide.

Mastitis is een ontsteking van het melkklierweefsel waarbij één of meerdere kwartieren zijn aangetast. Klinische of acute mastitis is zichtbaar met symptomen van ontsteking zoals pijn, zwelling, roodheid en koorts. Bij de subklinische variant hebben de koeien een verhoogd celgetal.

De oorzaak van een uierontsteking is een binnengedrongen ziekteverwekker, in veel gevallen bacteriën. De belangrijkste mastitisverwekkers zijn E. coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis en Streptococcus dysgalactiae. Daarnaast komen Coagulase Negatieve Stafylokokken regelmatig voor. Maar ook ziekteverwekkers als gisten, schimmels en algen kunnen mastitis veroorzaken.

Een eerste indeling in bacteriën bestaat uit Gramnegatief en Grampositief. Het woord Gram heeft te maken met de kleuring voor het identificeren van bacteriën. De indeling in positief en negatief geeft belangrijke informatie voor de antibioticakeuze bij behandeling. Met MastDecide is deze belangrijke informatie snel beschikbaar.

No comments yet.

Geef een reactie