Deutsch

Machine van boer uit Zwolle maakt einde aan stank tijdens mesten

(bron RTV Oost)

269251
(Foto Flickr Creative Commons / KJ Stiksma)

Het stink niet alleen veel minder, het is ook nog eens goed voor het milieu en de portemonnee van de boer. Met de machine die boer Henk Pelleboer uit Zwolle heeft ontwikkeld, kan mest worden uitgereden zonder dat het stinkt

Er zijn mensen die vinden dat het er bij hoort. Die doordringende mestlucht als boeren weer het land op gaan om mest uit te rijden. Maar het merendeel is er geen fan van. Voor boer Pelleboer was dat niet de reden om te werken aan de machine.

 

Hoe werkt het?

De mest wordt niet uitgereden over het land, maar zo’n vijftien centimeter in de grond gespoten. “Stikstof en ammoniak komen op die manier niet in de lucht”, legt Pelleboer uit. “Er komt zuiver meststof in de grond. Daardoor hoef ik geen kunstmest bij te strooien. Dat is een financieel voordeel en het is beter voor het milieu.”

Bijkomend voordeel is dat de grond wordt los gemaakt. Collega’s van Pelleboer die met hele zware wagens over het land rijden, drukken de grond helemaal dicht. Die moeten vervolgens nog weer met een ander apparaat die grond weer omwoelen.

Henk Pelleboer niet. Bij zijn machine gaat dat allemaal in één keer door.

Hogeschool Windesheim

Achttien jaar heeft hij aan de ontwikkeling van het apparaat gewerkt. Ook studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben meegedacht en nu is de machine klaar om in productie genomen te worden.

De kip met de gouden eieren? Pelleboer weet het niet. “Het is een heel beperkte machine met een hele slimme werking. Ik hoop dat er veel van komt.”

 

Comments are closed.