Deutsch

Maatschappij verlangt aanpak knaagdieren

“Een goede plaagdierbeheersing moet een veehouder voor zichzelf én zijn dieren doen. Een betere hygiëne en meer rust beïnvloeden de gezondheid, het welzijn en de bedrijfsresultaten gunstig. Maar ook de maatschappij verlangt van veehouders dat zij knaagdieren resoluut aanpakken.”

Dat stelt Joan Rooijakkers, commercieel directeur van APC (Agro Pest Control). “Knaagdieren worden vaak in verband gebracht met het ontstaan van een brand. Ze knagen kabels door. De impact van stalbranden op de maatschappij is enorm, maar dat geldt zeker ook voor de gedupeerde veehouder zelf en zijn directe omgeving. Een van de eenvoudigst door te voeren brandwerende maatregelen op een veebedrijf is plaagdierbestrijding.”

APC biedt een totaalaanpak voor de beheersing van plaagdieren waarbij de veehouder volledig wordt ontlast. “We stellen een bestrijdingsplan op maat op, want elke veehouder en iedere bedrijfssituatie is anders”, ervaart Rooijakkers. “Ook streven wij met onze totaalaanpak naar een zo duurzaam mogelijke oplossing, zodat buiten en binnen de stallen zo min mogelijk met biociden hoeft te worden gewerkt. Met onze combinatie van preventief en curatief werken, maken wij veebedrijven vrij van ongedierte en overlast.”

Voorloper
De totaalaanpak van APC sluit naadloos aan op toekomstige ontwikkelingen zoals de borging van Integrated Pest Management op veehouderijbedrijven. Dit wordt nader uitgewerkt door samenwerkende partijen in het kader van het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018–2022. “In dat actieplan wordt met name de toename van de zwarte rat als een groot zorgpunt aangehaald”, zegt Rooijakkers. “De overheid en de sector willen daarom adequate maatregelen voor het weren en bestrijden van knaagdieren. Veehouders die gebruik maken van onze totaalaanpak zijn brandveilig bezig.”

Als voorloper zet APC ook nieuwe ontwikkelingen in gang. Zo biedt het begeleiding bij nieuwbouw en renovatie van stallen om die plaagdierdiervrij te bouwen. “We stellen weringsplannen op. Het buiten het erf en de stallen houden van plaagdieren wordt in de toekomst belangrijker dan het bestrijden.”

Zekerheid
Een gecertificeerd bestrijdingsbedrijf als APC ontzorgt veehouders volledig. “Aan de hand van het up-to-date bestrijdingsplan pakken onze gediplomeerde specialisten de plaagdieren aan. Doelgericht en professioneel”, benadrukt Rooijakkers. “En ondernemers kunnen alles van hun eigen bedrijf online inzien en volgen. Bovendien hebben zij meer aan hun hoofd dan plaagdierbestrijding. Als een veehouder zelf een certificaat wil behalen en zich moet verdiepen in een specialistisch vak als dat van ons, dan kost hem dat linksom of rechtsom rendement. Onze diensten bieden zekerheid, zodat de veehouder zich toe kan leggen op waar hij het beste in is. Voor een vast bedrag per jaar hoeft hij zich geen zorgen te maken over onrust, hygiëneproblemen of brandgevaar door plaagdieroverlast. ”

Meer over APC

No comments yet.

Geef een reactie