Deutsch

Maak je stal schoon in 4 stappen

Bij Schippers hechten we enorm veel waarde aan hygiëne en aan schone stallen. Niet voor niets dat we daarom speciaal een “hygiëne specialist” in huis hebben. Arjan Wermink geeft al ruim 9 jaar advies aan onze klanten hoe zij hun hygiëne naar een hoger niveau kunnen tillen. Speciaal voor het Schippersblog heeft hij kort het stappenplan uitgewerkt over hoe je nou een stal echt perfect kan reinigen.

Eigenlijk is het vrij simpel, een stal is uitstekend te reinigen in 4 simpele, maar belangrijke stappen;

1. Grofvuil verwijderen
2. Inschuimen
3. Reinigen
4. Ontsmetten
*laat de stal achteraf goed drogen om de laatste overgebleven kiemen geen ruimte te geven om te ontwikkelen

Bacteriën moeten wel bereikbaar zijn

Helaas gebeurt het nog te vaak; je hebt een ochtend om de hele stal te reinigen, maar het moet wel goed gebeuren; even de ergste vervuiling wegscheppen, met een hogedrukspuit de hokken schoonspuiten, snel een ontsmettingsmiddel door de stal, afspoelen en de volgende ronde kan beginnen.

In de praktijk werkt niet zo simpel om een stal echt schoon te maken.

Een ontsmettingsmiddel dood wel bacteriën, maar dan moeten deze bacteriën wel bereikbaar zijn! De meeste bacteriën zitten namelijk verstopt onder een laag vet en vuil. Het is daarom noodzakelijk om vóór het ontsmetten te reinigen en ontvetten. Een bacterie onder een laag vuil bereik je anders niet. Gebruik daarom altijd een goed reinigingsmiddel om de vetlaag te verwijderen, voordat je met een ontsmettingsmiddel aan de gang gaat. Een bord mayonaise spoel je ook niet alleen even onder de kraan af.
Stappenplan Hygiëne Webblog - Copy (klik voor grote versie)
Belangrijk bij reinigen en ontvetten:

 1. De contacttijd; Door het gebruik van een goed hechtend, schuimend reinigingsmiddel kan de contacttijd van het middel worden verlengd waardoor het middel effectiever en dieper kan reinigen. Bovendien is schuim dynamisch, naarmate van tijd zullen de belletjes klappen en naar beneden gaan lopen. Door dit proces schraapt het de vetlaag van de ondergrond. Een schuimend middel is dus ideaal voor het reinigen van verticale oppervlaktes.
 1. Reinigingsmiddel: de keuze van het reinigingsmiddel is afhankelijk van het type vervuiling.
 2. Temperatuur: er is bijna geen enkele stal in Nederland waar men beschikking heeft tot warm water. Warm water is effectief tegen vet, maar in een hogedrukspuit is er niet mee te werken (denk aan enorme stoomontwikkeling) en bereik je niet de temperaturen nodig om vet goed aan te pakken. Daarom raden wij een goed reinigingsmiddel aan. (je vaatwasser draai je ook niet zonder een blokje)
 3. Waterdruk: in de veehouderij vaak de hogedrukspuit. Meer kracht is niet per definitie beter, het draait om een combinatie van bovengenoemde benodigdheden.

3 Responses to Maak je stal schoon in 4 stappen

 1. Nathan januari 16, 2018 at 16:37 #

  Heldere uitleg. Een goede hygiëne in de stallenbouw is van vitaal belang. Zowel voor mens als dier. Helaas wordt hier nog al te vaak aan voorbij gegaan.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hoe kies ik het juiste reinigingsmiddel? - april 4, 2016

  […] ***Bekijk hier hoe je in vier simpele stappen de stal schoonmaakt*** […]

 2. Hoe kies ik het juiste ontsmettingsmiddel? - april 4, 2016

  […] ***Bekijk hier hoe je in vier simpele stappen de stal schoonmaakt*** […]