Deutsch

Lammerperiode in New Zealand!

Mijn naam is Maaike, 25 jaar uit Brabant. Na jarenlang onder de naam Verrassend Veehouderij als ZZP bedrijfshulp te hebben gewerkt viel mijn oog op een vacature in de geitenhouderij in New Zealand. Men zocht daar een zelfstandige assistent die de lammerperiode in goede banen kon leiden.

Op 26 Juni 2016 nam ik afscheid van het thuisfront. Op weg naar mijn grootste avontuur tot nu toe. 6 maanden met mijn rugzak op pad. Het was een hele stap: ontslag nemen, vervanging regelen voor alle dieren thuis, administratie, tickets en visums regelen. Gelukkig draai ik al wat jaren mee in de Melkveehouderij en wist ik dus wel hoe het in Nederland werkte. Maar ik had geen idee wat ik van New Zealand kon verwachten.

Jaargetijden in New Zealand.

Ik krijg vaak de opmerking ”Maar in Juli is het daar toch winter?” Dat klopt! De lammetjes worden in de winter geboren. De periode is van Juli t/m September ongeveer en dan is het in New Zealand winter. Het klimaat is echter net wat anders en er zit ook verschil tussen Noorder (iets warmer) en Zuider eiland. Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat. Het bedrijf lag in Te Pahu (Naast Hamilton, net onder Auckland op het Noorder eiland). We hadden echt 4 seizoenen op 1 dag. ’s Ochtends vroor het hard, in de middag liepen we in korte broek en in de avond weer dikke truien over elkaar. En dan ook nog hier en daar een dikke plensbui.

Het bedrijf in New Zealand.

Willem is een contract melker, hij runt een bedrijf van een New Zealand geitenhouder op basis van een kwart van het melkgeld. Omdat de New Zealand coöperatie geen fabrieksquotum uit geeft aan starters is het nu onmogelijk om zelfstandig te beginnen. (het benodigde vermogen nog buiten beschouwing gelaten) De Geitenhouderij is erg luxe in New Zealand zo mesten ze daar maar 1 keer per jaar uit (in Nederland 2 tot 4 keer per jaar) en de geiten hebben meer ruimte.  De melkprijs is er hoog (misschien wel de hoogste van de wereld). Met een basisprijs van ongeveer omgerekend 85 eurocent per liter, veel hoger dan de Nederlandse prijs en ongeveer 4x de koemelkprijs van New Zealand. De coöperatie hanteert een fabrieksquotum, heeft een sterk merk en sterke afzetmarkt in voornamelijk Zuid-Oost Azië met haar babyvoeding.

In New Zealand is alles anders, de geiten worden op stal gras/klaver gevoerd en krijgen een beetje bierborstel en een kilo graan/soja meel. De geiten lammeren elk jaar af, en de registratie is heel anders. De gehaltes bij Willem zijn onbekend. Hij krijgt een melkprijs per kilo droge stof.

In Juli lammerde er 500 van de 600 geiten af. Hiervan hield Willem er 300. Mijn taak was om dit traject goed te begeleiden.

 

New Zealand.

Na een lange reis met 2 overstappen aangekomen in Auckland. Vanuit daar zelf met het openbaar vervoer naar Hamilton gegaan waar ik Willem de (Friese) geitenboer zou ontmoeten. Die avond meteen bij aankomst een rondje door de stal gedaan en mijn nieuwe collega Anniek ontmoet. Dit klikte gelukkig meteen erg goed. Verrassend was dat er geen verlichting op de boerderij was en dat de melkstal van de stal af moet staan. De geiten moeten dus een aantal meters naar de melkstal lopen en in de ochtend lopen we allemaal met een hoofdlamp. De zonsopkomst vanuit de stal is adembenemend en de sterrenhemel onbeschrijfelijk.

De lammerperiode.

We werkte op het bedrijf met 4 Pins (groepen of ‘’potten’’ zoals ze in NL zeggen):
-1e melk groep,
-2e melkgroep,
– Colostrums (eerste 3 melkingen na aflammeren, dus biest geiten)
– Droge dieren die nog moeten aflammeren.
Mijn verantwoording lag voornamelijk bij de opfok en de lammerafdeling. Eerst zetten we ze in kleine groepjes, vanuit daar selecteer ik de grootste/ fitste uit voor het groepshok waar ze aan de automaat gaan. De eerste groep deed het fantastisch! De 2e was echter een ander verhaal. De lammeren waren vrij klein, kwamen wat moeilijker op gang en er waren er nog een aantal aangekocht vanuit de andere locatie. Dit zorgde mede voor een dipje in de weerstand. Hierdoor moesten we nog secuurder werken. Al met al niks te klagen deze lammerperiode!

De dagplanning tijdens de lammerperiode

5:15 De wekker!

5:30 klaarstaan voor vertrek (het bedrijf ligt 50m verderop)

5:45 Anniek haalt de geiten op. Willem en ik beginnen met de eerste ronde melken.

Wanneer Anniek terug is met de eerste 2 groepen, gaat Willem het eerste rondje door de stal om opfok lammeren te selecteren. Wanneer Willem terug is, kan ik van start. Ik neem de gemolken dames mee terug, wissel de groep om en ga naar de lammerafdeling. Daar vul ik alle bakken, maak ik de automaat schoon, controleer ik alle lammeren, ruim ik op en als ik tijd over heb ga ik de verse moeders vangen. (meestal doen Anniek en ik dat samen.)

9:15 Ontbijt!

10:15 verse moeders halen, controle rondjes doen, dagplanning afwerken (bekappen, onderhoud, nek kettingen omdoen, lammerafdeling opruimen en controleren, schoonmaken, lammeren aan de spenen zetten enz.)

13:00 Lunch! afhankelijk van de drukte zijn we tot 14:30 vrij. Of ik gebruik de tijd voor administratie en het uitwerken van protocollen.

14:30 alle nieuwe moeders verzamelen (en in de colostrums pin zetten met een mooie blauwe datum op hun achterwerk), de lammeren de fles geven, uitselecteren, bakken vullen en het schoonschuiven van paden en de voerplaat

16:00 melktijd! Anniek en Willem melken de geiten. Ik ga verder met de lammerafdeling.

18:00 meestal einde werktijd en degene die kookbeurt heeft kookt.

 

In New Zealand liggen nog mooie kansen voor mensen die in de sector willen werken. Het contract melken is een uitstekende opstap naar een eventuele eigen onderneming. In New Zealand kunnen ze op zeer lage kostprijs produceren en zo hebben zij een sterke marktpositie. Echter het krijgen van een visum kan erg lang duren. Als je zelf plannen hebt kun je eerst een jaar op een Working Holiday Visum gaan. Hier zitten wel een aantal regels aan vast. Via immigration.govt.nz kun je kijken of je in aanmerking komt.

 

 

 

Comments are closed.