Deutsch

Koeien in New Zealand

Bedankt Verrassend Veehouderij voor het verhaal!

Vorige keer heb ik jullie verteld over de Lammerperiode in New Zealand. Dat is niet het enige bedrijf wat ik bezocht heb. Guus een maatje uit Nederland werkt op een groot melkveebedrijf in Matamata (bekend van de huisjes uit ‘’de Hobbit’’). Dat bedrijf bestond uit 2 bedrijven van 1 eigenaar. Het ene bedrijf melkt Jersey’s en het andere bedrijf Holsteins. Guus werkte voornamelijk met de Jersey’s. In mijn optiek het mooiste koeienras dat er bestaat.

Wat is een Jersey
Een beetje bevooroordeeld ben ik wel. Maar Jersey’s zijn hele mooie kleine compacte koeien met een opvallende aftekening en hele grote ogen met lange wimpers. Ze zijn erg karakteristiek (lees: heel eigenwijs). Ze geven een hoger vetgehalte dan Holstein koeien. Het vetgehalte kan oplopen tot wel 6% en een gemiddeld eiwitgehalte van 4,2%. Eigenlijk zijn ze behoorlijk effectief. Ze produceren dikkere melk van minder voer, minder mest en hebben minder ruimte nodig. Jersey’s hebben echt streken en soms vergt het engelen geduld om met ze te werken.

Wat is een Holstein
De Holstein is de koe zoals we die het meeste in
Nederland zien. Een hoogproductieve koe waar secuur mee moet worden omgegaan. De gehaltes van een Holstein zijn een beetje anders, meestal word uit gegaan van een vetgehalte van 4,2% en 3,2% eiwit. Dit verschilt nog wel eens per bedrijf. Een Holstein produceert veel liters met lagere gehaltes. Een jersey minder liters met hoge gehaltes.

Het New Zealandse systeem
In New Zealand werken ze met een ‘’Calving Period’’ dat betekend dat alle koeien in korte tijd afkalven, allemaal tegelijk geïnsemineerd worden en droog worden gezet (soort zwangerschapsverlof). In New Zealand lopen alle koeien buiten en hebben ze alleen een dak boven de melkstal. Het personeel moet goed kijken naar het land en de voerbehoefte en op basis van inzicht de paddock verdeling maken. In Nederland noemen we dat verweiden. In het voorjaar eten de koeien het gras vrij kort. Dit is gunstig want door de weersomstandigheden groeit het gras snel terug en krijg je een mooi grasland. Als de koeien (zoals dit jaar) het gras niet kort genoeg af eten moeten de boeren het korter maaien om hetzelfde effect te krijgen. Dit jaar kwam het doordat de temperaturen wat lager bleven dan normaal, het wat natter was en er weinig wind was.

Alle koeien tegelijk insemineren
Het klinkt super handig, alles tegelijk insemineren. Maar hoe weet je of ze in cyclus zitten en waar begin je? De meeste boeren gebruiken tail paint en K marks. Een periode lang krijgt elke koe een kleur op de bovenkant van de staart. Een K- mark is een soort sticker met een kleurstof erin. Als een koe tochtig ofwel ‘’in heat’’ is dan bespringen zij elkaar. Door de druk en het schuren verkleurd de K- mark en weet de inseminator dat de koe in cyclus is gekomen. Ze is dus klaar om geïnsemineerd te worden.

Het klimaat in New Zealand vergt een andere huisvesting en manier van boeren dan we in Nederland gewend zijn. Doordat er weinig huisvesting nodig is, is de kritieke opbrengstprijs ook anders. Er liggen mooie kansen voor jonge immigranten!

One Response to Koeien in New Zealand

  1. peter van der Laan februari 25, 2017 at 13:40 #

    Het zijn inderdaad eigenwijze dieren, is ook mijn ervaring. Ik heb in Frankrijk naast de friesche melkschapen met (Engelse)jersey gewerkt. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Wij deden dan de melk door elkaar de kloeltank in. En dan twee keer in de week verkazen. En dan de markt op.