Deutsch

“Het is alsof we dubbeltjes zoeken, maar euro’s laten liggen”

Maandagmorgen 8 uur op een vleesvarkensbedrijf in Brabant. We hebben afgesproken in de stal, maar voordat we daar zijn, moeten we een flink protocol volgen. We stappen uit de auto en het eerste dat opvalt is een strak gemaaide grasmat rondom het terrein en een kleine robotgrasmaaier die zijn (of haar?) dagelijkse ronde maakt. Buiten ligt geen afval of spullen die er niet horen en op de parkeerplaats steekt geen polletje gras tussen de stenen door. Het geheel oogt strak, verzorgd en onderhouden.

Ontsmetten voor binnenkomst

Binnen vinden we naast een reguliere hygiënesluis ook een grote UV-kast waar onze spullen doorheen moeten en een groot voetbad met roze-achtig water erin. Of we wel eerst even ons schoeisel wilden ontsmetten. Nu mogen we de stal betreden.

Nuttige uilen

Binnen praten we met Arjan Wermink, hygiënespecialist bij MS Schippers, over wat we net allemaal gezien en doorlopen hebben. Wat blijkt? Die strakke grasmat en schone omgeving is niet alleen voor het oog: het korte gras en grote open parkeerplaats rondom de stal dragen enorm bij aan het voorkomen van ratten en muizen in de stal. “Muizen hebben pleinvrees” vertelt Arjan, “zodra een muis op open veld komt, valt hij ten prooi aan uilen. Die muis denkt wel 3x na voordat hij naar deze stal rent”. Pim, eigenaar van de stal merkt daarbij op dat hij ook wel trots is op zo’n nette stal, dat is zeker ook wat waard.

Dubbeltjes zoeken en euro’s laten liggen

Als we het over dierziektes hebben, praten we vaak over de infectie, maar slechts zelden over preventie. Dit komt omdat het resultaat van preventie maar moeilijk meetbaar te maken is. Een ziek dier is een score, maar het aantal dieren dat niet ziek is geworden door de juiste maatregelen, dat is lastiger. Hierdoor schieten we vaak in de discussie over kosten van producten in plaats van hoeveel geld het je kan besparen. Dieren die ziek zijn moeten (door een dierenarts) behandeld worden, krijgen medicijnen, groeien minder hard, kosten tijd, zijn uiteindelijk minder waard, zijn een gevaar voor andere dieren in de stal en volgende rondes. Dan is er nog niet gesproken over alle kosten rond het dier indien het uitvalt.

Eerder genoemde ziektekosten worden vaak niet meegenomen als we infectiekosten vergelijken met preventiekosten. Dit terwijl de kosten voor goede preventie slechts een fractie is van het bestrijden van een infectie. “Het is alsof we dubbeltjes zoeken, maar euro’s laten liggen” aldus Arjan Wermink.

Laat je laarzen niet versloffen

Een van de eerste, maar vaak vergeten stappen om de insleep van ziektes te verminderen is simpelweg voetontsmetting. Je loopt de hele dag met je laarzen van hot naar her en verspreid tegelijk de bacteriën en virussen die aan je laars kleven. Arjan: “Stel dat een bezoeker op een ander bedrijf is geweest waar een dierziekte heerst, het is vervolgens geen probleem dat deze bacterie en/of virus via zijn schoeisel jouw bedrijf binnen komt. Hij neemt namelijk die bacterie/virus de rest van de dag met zich mee onder zijn zool. Laat je hem dan zomaar de verschillende stallen binnenstappen? Ik raad dan toch minimaal degelijke voetontsmettingsbakken aan, mét een goed  werkend desinfectiemiddel. Maar vervang het desinfectiemiddel dan ook regelmatig, want een vervuilde bak is juist de bron van je besmetting”.


MS Kiemkill Tabs

MS Kiemkill is een poedervormig desinfectiemiddel ter bestrijding van bacteriën, gisten, schimmels en virussen in dierverblijfplaatsen en bijbehorende ruimten. MS Kiemkill is voorzien van een kleurverklikker, die de werkzaamheid van MS Kiemkill in oplossing met water laat zien.

Meer informatie

 

 

Comments are closed.