Deutsch

Inkuilproces belangrijk bij CCM

(Bron: PigBusiness)

Een juiste conservering van CCM is van essentieel belang om het gehele jaar een fris, smakelijk en gezond product te kunnen voeren, stelt voerfabrikant Agrifirm. „De kwaliteit van CCM wordt direct bepaald door het inkuilproces.”
Aangezien CCM in één keer geoogst wordt, komt er in korte tijd veel voer in opslag. Hiervan wordt meestal een half tot heel jaar gevoerd. Hoewel CCM zich gemakkelijk laat inkuilen, zijn er volgens Agrifirm toch een aantal valkuilen. „Bij goede conservering zetten bacteriën suikers om in organische zuren, zoals melkzuur. Als de opslag niet deugt, kan het product gemakkelijk schimmelen of aangetast worden door broei.”

Daarom heeft de veevoerfabrikant een aantal tips opgesteld:

  • Sleufsilo’s hebben de voorkeur. Door de zijwanden kan het in te kuilen product goed worden aangereden. Een verharde ondergrond is noodzakelijk.
  • Rijd CCM goed vast, zodat lucht zo min mogelijk kans krijgt in de kuil. De kans op broei wordt kleiner en het conserveringsproces verloopt sneller en beter. Een kuil is goed aangereden als er geen indruksporen achterblijven.
  • Zorg dat de kuil bol komt te liggen. Het regenwater kan dan via de zijkanten weglopen. Laat de kuil aan de zijkant, boven de zijwand, van de sleufsilo uitsteken.
  • Tip van MS Schippers: Zorg voor voldoende voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld met MS Wetfeed Acid DF

Beeld: Ingrid Zieverink
Comments are closed.