Deutsch

Het ‘voerbord’ levenslang clean met voergangcoating

MS Schippers stelt veehouders in staat om betonvloeren levenslang als nieuw te laten blijven. Hoe? Door de juiste voergangcoating te leggen. Coating is duurzaam en effectief. De ondergrond waar de dieren het voer van opnemen blijft continu clean. De voerhygiëne verbetert en het geurloze en schone ‘voerbord voor de koe’ zorgt onder alle omstandigheden voor een hogere voeropname. Dieren blijven gezonder, produceren meer melk en er blijft minder restvoer achter.

Veel melkveehouders zijn erg enthousiast over voergangcoating en hebben allemaal eigen redenen waarom ze het gelegd hebben. De gemene deler is dat ze er super tevreden over zijn en het als één van hun beste investeringen zien! Lees hieronder enkele ervaringen.

Meteen coaten
Voor melkveehouder Lenard van Stiphout uit Nieuwe Pekela is coaten van de vloer voor het voerhek geen issue meer. In de oude stal was de voergang na 10 jaar al flink ingevreten en zag hij de kiezels steeds beter. Bij het schoonspuiten merkte hij pas goed hoeveel vuiligheid uit die ruwe vloer kwam. “De oude vloer zat vol met bacteriën en schimmels, alleen al vanwege de voerkwaliteit moest het beter”, zegt Lenard van Stiphout. “De coating zit er al 8 jaar op en het is perfect, ook al gaan we er dagelijks met de shovel overheen.”

Bij de bouw van de nieuwste koeienstal heeft hij eigenhandig de coating van MS Schippers aangebracht. “Die ongeveer 10 euro per vierkante meter stelt in verhouding niets voor”, zegt Lenard van Stiphout. “De voergangcoating is goed voor de gezondheid en productie van mijn melkkoeien: de voeropname is hoger en er is minder restvoer. Zelf eet je toch ook met meer smaak als het bord schoon is? Voor een beetje geld heb ik jarenlang meer werkplezier.” Bekijk hier de video.

Voer smakelijk houden
Melkveehouder Jos Seuntiëns in Knegsel ervaart met name tijdens warme dagen de grote voordelen van voergangcoating. Voor een hoge melkproductie is continu een hoge voeropname noodzakelijk. “Voor de gecoate voergang merkte ik, vooral tijdens warme dagen, dat het restvoer dat in de ruwe vloer achterbleef enorm stinkt. Dat zorgt niet alleen voor een lagere voeropname door mijn koeien, ook komt er sneller broei in het rantsoen. Dankzij coating blijft de voergang schoon en dat levert winst op voor koe én boer.” Bekijk hier de video.

Superinvestering
Tonnie Smets in Lage Mierde bestempelt de voergangcoating van MS Schippers als een superinvestering. Hij plukt al 10 jaar de voordelen: “Het voer plakt niet aan de coating waardoor het uitschuiven makkelijker en beter gaat. Maar het grote voordeel is dat het “bord” voor de koeien elke dag fris en schoon blijft. Van bacteriën en schimmels heb ik minder last.” Het zelf aanbrengen van de coating is volgens Tonnie Smets goed te doen. “Met de juiste informatie en instructies van MS Schippers ben ik goed op weg geholpen.” Bekijk hier de video.

Optimaliseren voeropname
Het coaten van de voergang bij de koeien en het jongvee ziet Familie Arkink in Weerselo als één van de punten van bedrijfsoptimalisatie. “Onze koeien moeten zo veel mogelijk voer opnemen zodat ze vitaal blijven en maximaal melk produceren. Dan moet de vloer voor het voerhek geurloos zijn: het verse voer moet de hele dag door smakelijk blijven.”

Uit praktisch oogpunt startte Arkink met het coaten van één zijde van de voergang. Direct viel het verschil op in gedrag van de koeien. “Ze gingen gewoon meer vreten aan de gecoate zijde. Daarom hebben we de coating zo snel mogelijk bij alle voergangen op ons bedrijf aangebracht. Ook bij het jongvee en de droogstaande koeien liggen de vloeren er strak bij.” Bekijk hier de video.

Geïnteresseerd in voergangcoating op uw bedrijf? Neem dan contact met ons ons op.

Comments are closed.