Deutsch

Hoe melkveebedrijf Willemse ketosevrij is geworden

Testimonial-MS-Optima-Box-Familie-Willemse - CopyMelkveehouder Peter Willemse (160 melkkoeien) haalt sinds kort weer het maximale uit zijn koeien, de problemen met slepende melkziekte zijn voorbij.
Dankzij het volgen van de individuele diergezondheid en het toedienen van KetoProtect Plus in de kritische fase, starten de koeien na het afkalven beter op. “Door de MS Optimabox in combinatie met de I&R koppeling, heb ik er eigenlijk nauwelijks omkijken naar” vertelt hij.

 

(Sub)klinische ketose is een veelvoorkomend probleem onder melkveehouders en de kosten om dit te behandelen kunnen flink oplopen. Paul Blokker, transitie-specialist bij MS Schippers, rekent ons voor: “Een koe met ketose kost al gauw 257 Euro. Dit bedrag geldt wanneer minder dan 40% van je veestapel Ketose heeft. Bij een prevalentie bóven 40%, kan elk nieuw geval oplopen tot 645 euro!” Overigens kwam uit Nederlands onderzoek dat de Nederlandse veeboer gemiddeld tussen de 38% en 54% zit.

Oorzaak ketose: een negatieve energiebalans

Paul heeft de Optimabox bij de familie Willemse vorig jaar geïnstalleerd. Hij vertelt dat Peter in het verleden vaak koeien had die in een negatieve energiebalans terecht kwamen tijdens of net na de droogtijd en daarmee het meest vatbaar zijn voor ketose. “Daarom starten we ook altijd twee weken voor het afkalven al met Keto Protect” vertelt Paul, “enerzijds om vast de koe te laten wennen aan Keto Protect en om de voeropname voor afkalveren te maximaliseren. Hierdoor heeft een koe meer energie rondom het afkalven en zal sneller beginnen met vreten direct na het afkalven Na het afkalven gaan we nog minimaal 50 dagen door. In deze periode heeft de melkveehouder de meeste problemen om zijn koeien gezond te houden. Dit komt mede doordat de koeien dan nog niet de maximale voeropname hebben. Echter, de koeien herstellen van het kalveren, bereiken de piekproductie en de vruchtbaarheidcyclus begint.

negatieve energiebalans

 

Bijna volledig ontzorgd

ketoWellicht een van de grootste voordelen vindt Peter, is dat hij er nu zelfs minder werk aan heeft. “Ik kijk ‘s avonds via het programma van de Optimabox of al mijn koeien in de kritische fase genoeg Keto Protect hebben gekregen en ik vul het apparaat aan wanneer nodig, de rest gaat vanzelf. Het levert tegelijk een stuk minder stress en minder gehannes met ingeven”. Paul legt uit dat de Optimabox individuele koeien herkent dmv ISO koeherkenning en vervolgens bepaalt de Optimabox of deze koe Keto mag krijgen of niet. “Het enige minpunt is eigenlijk dat de beesten het spul te lekker vinden, ze blijven terugkomen” lacht Peter.

 

Wil je meer informatie over MS Schippers of over onze Optimabox, aarzel dan niet om contact op te nemen of surf naar onze site.

Comments are closed.