Deutsch

Hoe kom je van het PED-virus af? Een Japans voorbeeld

Afgelopen zomer heeft Japan te maken gehad met een flinke daling van het aantal zeugen door een uitbraak van het PED-virus (Porcine epidemic diarrhea virus). Wij stuurden Ron IJpelaar naar Japan om te kijken wat er aan de hand was en vooral, konden we helpen om dit probleem op te lossen? Hoe een simpele schoonmaakbeurt wonderen verricht.

 Voordat we naar Japan afreizen, een korte uitleg over het PED-virus, dan weten we allemaal waar we het over hebben. Het PED-virus nestelt zich in de darmwand van het varken en veroorzaakt daar extreme diarree met uitdroging tot gevolg. Bij oudere varkens is het voornamelijk een vervelende ziekte met gewichtsverlies tot gevolg en soms uitval, maar bij pasgeboren biggen leidt het al binnen vijf dagen tot overlijden. Eenmaal aangetroffen op je bedrijf leidt het tot sterk verhoogde cijfers in uitval met alle (financiële) problemen tot gevolg. Het virus wordt overgedragen als varkens de ontlasting van besmette varkens opeten. Overigens is het virus niet overdraagbaar naar mensen en niet gevaarlijk voor onze voedselketen. Dus; oraal overdraagbaar, leidt tot verhoogd sterftecijfer.

japan4japan3

Ron inspecteert in Japan

Japan heeft ongeveer evenveel zeugen als wij in Nederland, maar voor ruim 100 miljoen meer inwoners. Varkensvlees wordt minder gegeten en ook de kennis over het dier ligt in het algemeen achter op Nederland. Ron ging op pad en is langs gegaan bij verschillende (grote) varkensbedrijven en keek mee met de eigenaren hoe ze het PED-virus kunnen aanpakken.

“Wat als eerste opvalt is de manier waarop ze hier schoonmaken”vertelde Ron bij thuiskomst. “Ze zetten de hogedrukspuit op het ruwe beton en als ze klaar zijn met spuiten draaien ze de temperatuur omhoog om sneller te drogen, dat is vragen om problemen”.

japan2 japan

Het is geen ziekenhuis, maar wel schoon

Met alleen water krijg je geen bacteriën en virussen gedood. Daar is meer voor nodig. Ook in Japan kon Ron uitleggen dat je geen vet verwijdert met een straal koud water, probeer maar eens een bord mayo te wassen onder de kraan.  “Ik had een test bij me om te kijken hoeveel bacteriën een oppervlakte bevat, dat was na de Japanse ‘schoonmaak’ niet mis, je durfde er niet van de grond te eten, al kon dat eigenlijk wel omdat er nog genoeg ‘’aanwezig’’ was. Na een grondige schoonmaak met schuim en een desinfectiemiddel kwamen we op een acceptabel niveau. Met een betonnen vloer zal het nooit zo schoon worden als in een ziekenhuis, maar nu konden de varkens in ieder beginnen in een schone stal”. Later hebben we nog eens teruggebeld en wat bleek? Ondanks dat het virus nog steeds zeer actief is in Azië, heeft een verbetert schoonmaakprotocol geleid tot een drastische vermindering in het aantal gevallen van PED bij de bezochte bedrijven.

 

Bezoekers ‘’buiten de stal houden’’

PED virus verspreidt zich ook van stal naar stal via binnenkomende bezoekers. “Dus ik heb ook uitgelegd wat een goed bezoekers protocol inhoud. Niet alleen het wisselen van schoeisel en kleding is van belang maar het in en uit douchen op een bedrijf is een erg belangrijk protocol.” Japanners zijn van huis uit erg gehecht aan ‘’schoon’’ zijn, zij bezoeken badhuizen met de regelmaat van de klok. Daarom verbaasde het Ron erg dat hij de stallen kon bezoeken met ‘’alleen’’ een mondkapje op en een paar laarzen:

japan5 japan7

 

Belangrijkste conclusie van dit bezoek is eigenlijk het feit dat men nu beseft dat reinigen een erg belangrijke factor is in het gehele schoonmaken en desinfecteren van de stallen. Een goede reiniging met de juiste middelen geeft een erg goed resultaat.

Ook een bezoekers protocol is van groot belang, hoe ‘’moeilijker ‘’ je het een bezoeker maakt om binnen te komen ( bezoekers lijst invullen, douchen, verkleden etc) hoe minder interesse men heeft om de stal daadwerkelijk binnen te gaan.

Comments are closed.