Deutsch

Griekenland, het land van samenwerking

Na een aantal exotische, ver-van-mijn-bed-show-landen te hebben bezocht, land ik ditmaal in vakantiebestemming #1; Griekenland! We kennen allemaal de huidige economische situatie waar het land in verkeert, maar gelukkig gaat de varkenshouderij altijd door. (Financieel)weer of geen weer; het is altijd agrarisch weer! In 4 dagen 7 bedrijven bezoeken, niks geen vakantie.

Hoe spreek je die namen uit?

Georgia pikt me op van Athene Airport, wat later zo ongeveer de enige plaatsnaam in het land blijkt te zijn die je als Nederlander uit kan spreken. Georgia runt als Griekse agente van MS de toko in een gedeelte van Griekenland en spreekt gelukkig uitstekend Engels, en ook Grieks. Gelukkig maar, want varkenshouders in deze regio van de wereld spreken helaas maar een paar woordjes Engels en het woord Capital control is er daar eentje van. Als Europeaan, gelukkig geen Duitser want Angela Merkel is in de ogen van de Grieken DE hoofdpersoon in deze ellende, wordt je hier bij elk bezoek mee geconfronteerd.

Mpouchlaoriotis

Precies, een mond vol. Georgia en ik rijden samen naar het eerste varkensbedrijf van onze trip; Mpouchlaoriotis in de regio Agio. Een prachtig familiebedrijf met 350 zeugen dat nog op een redelijk traditionele, haast idyllische wijze wordt gerund met aan het hoofd “Papa George”.

Bij al mijn bezoeken praten we vooral over (extra) hygiëne en kunstmatige inseminatie, maar omdat de lente volop begonnen is gaan we nu ook uitgebreid in op vliegenbestrijding. Vliegen bestrijden is eigenlijk ook het enige wat ze doen. Ze hebben nog nooit gehoord dat je ook de maden moet bestrijden om van het vliegenprobleem af te komen. Bakken met vergif tegen de vliegen worden gebruikt maar de vliegen blijven dus terugkomen. George en ik hebben goede gesprekken en samen komen we tot een mooi compleet vliegenplan. De alom bekende afbeelding hieronder komt dus ook in Griekenland erg goed van pas:

vliegen

Nog even de puntjes op de ‘i’ gezet bij zijn hygiëneprotocol en op naar het volgende bedrijf.

[wonderplugin_carousel id=”13″]

 


Kleinschalige samenwerking, ondanks concurrenten

Georgia en ik hebben inmiddels een paar kleine bedrijfjes bezocht, excuus voor het gebrek aan mooi fotomateriaal. Echter, wat me wel opvalt, we zijn inmiddels bij Theo Panajotis in Trikala, is dat deze varkenshouders elkaar waar mogelijk proberen te helpen. Ondanks dat ze vergelijkbare producten (varkens) leveren en bij dezelfde slachterijen leveren, proberen de varkenshouders hier in de regio met kleine inkoopcollectieven spullen betaalbaar te maken en dure apparatuur zoveel mogelijk te delen. Zo hebben ze onlangs onze Multi scan samen aangeschaft en delen ze deze in gebruik. Slim! Ze bestaan dus echt hoor, slimme Grieken!

[wonderplugin_carousel id=”14″]

 


De weg is niet kapot, hooguit toe aan onderhoud

Veel gezien deze week, een hoop Griekse boeren kunnen overtuigen dat vliegen bestrijden niet alleen het bestrijden van vliegen is en dat hygiëne niet alleen bestaat uit het schoonspuiten van de stallen met hogedruk. Stap voor stap zien ze het belang van een totaal pakket / conceptmatig werken. Nu vanuit Nederland de ontwikkelingen van de Griekse markt blijven volgen. Georgia en ik kunnen weer naar huis!

Onderweg komen we nog wel een weg tegen met wat hindernissen, maar een kuiltje en wat water op de weg is niet genoeg om ons tegen te houden om nog wat Topfoam bij een volgende klant te promoten!

[wonderplugin_carousel id=”15″]

Comments are closed.