Deutsch

Gezond drinkwater is cruciaal, maar hoe doe je dat in de Filipijnen?

img_5498De Filipijnen behoren tot de grootste producenten van varkensvlees in de wereld. Om een varken gezond te laten opgroeien is hygiënisch, goed drinkwater van groot belang. Maar hoe doe je dat als het leidingwater dat binnenkomt al van een slechte kwaliteit is? Guus Verhaag, drinkwaterspecialist van MS Schippers reisde naar het Aziatische land om trainingen te geven.

De Filipijnen is een prachtige verzameling eilanden met een enorme varkensstapel. Echter, de varkenshouderij is er nog wel een van twee extreme uitersten. Het overgrote deel van veestapel wordt er nog in de achtertuin gehouden en rijdt de beer in een zijspan rond van “tuin naar tuin”. Aan de andere kant is de intensieve, professionele veehouderij enorm in opkomst en behalen zij jaar op jaar groeicijfers in de double digits. In totaal praten we over ongeveer 20 miljoen varkens in totaal.

Handboek Varkenshouderij

img_5347In het handboek Varkenshouderij uit de jaren 50 lezen we al dat schoon, hygiënisch drinkwater aan de absolute basis staat van een gezond varken. Dat wil zeggen gezond, met een goede weerstand, weinig ziektes, een lage kiemdruk en uiteindelijk gepaard met een gezond groeigetal. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als het water uit de kraan al van een slechte kwaliteit is?

“Basiskwaliteit drinkwater zit op 70%”

“De basiskwaliteit van het drinkwater in de Filipijnen is, laten we het in cijfers uitdrukken, ongeveer 70%, en je wil 100% uit de drinknippel hebben” legt Guus Verhaag uit. Hij is de waterspecialist van MS Schippers en heeft net een reeks trainingen bij onze lokale partner in de Filipijnen gedaan. Ze zijn onder andere langs geweest bij bedrijven van International Farms Corperation (IFC). IFC is een van de grootste genetica leveranciers (Topfok) van de Filipijne en daarmee een belangrijke leverancier aan de totale voedselvoorraad van het land.img_5387

“Hoe korter, hoe beter!”

“Allereerst wil je dat de kwaliteit van het water die de leiding van de stal in gaat, niet verder zakt door slecht leidingwerk.” legt Guus uit. Er moet dus gekeken worden naar knelpunten die problemen veroorzaken; dode leidingen, verzakkingen, versmallingen, rechte hoeken en überhaupt de lengte van het buizenwerk. “Hoe korter, hoe beter!”

Vervolgens gaan we aan de slag met producten die het water en de leidingen zuiveren en tevens volledig onschadelijk zijn voor het dier. Hier gebruiken we Di-O-Clean en Oxy-Clean voor.

Topsporters verdienen goed drinkwater!

Uiteindelijk hebben we de werknemers van Schippers Filipijnen en IFC een week lang mogen trainen en kunnen zij nu lokaal aan de slag bij individuele varkenshouderijen om daar het drinkwater verder te gaan optimaliseren. “Varkenshouderij is topsport, zeker voor de dieren. En wie als topsporter wil presteren moet minimaal kunnen rekenen op goed drinkwater”.

 

[wonderplugin_carousel id=”27″]

Comments are closed.