Deutsch

Focus op arbeidsbesparing – Ontzorgen rondom start van de lactatie

deiman

Focus op arbeidsbesparing

Ontzorgen rondom start van de lactatie

Jan Hendrik heeft naast een groot aantal koeien een omvangrijke akkerbouwtak. In het voor- en najaar zorgt dat voor een behoorlijke arbeidspiek en het is dan ook belangrijk dat de melkveetak goed en zo probleemloos mogelijk verloopt. MS KetoProtect Plus werd al meerdere jaren ingezet op het bedrijf. Alle afgekalfde koeien met opstartproblemen kregen elke morgen na het melken handmatig met behulp van een drench een portie MS KetoProtect Plus toegediend. Een arbeidsintensief klusje, maar wel belangrijk.

Arbeidsbesparing

Arbeidsverlichting is altijd interessant op het drukke bedrijf van de familie Deiman. Het MS Optima concept sprak ze dan ook aan omdat het arbeidsverlichting geeft. Consequent handmatig ingeven wordt 5 dagen volgehouden. De koe heeft het toch nodig om een langere periode ondersteund te worden. De MS Optima box zorgt ervoor dat aan de opstartende koeien 70 dagen MS KetoProtect Plus wordt verstrekt. Dit verloopt volledig automatisch. De box wordt elke maandag bijgevuld, dat is 5 minuten werk. Alle melkkoeien staan in het systeem. Zodra ze afkalven worden ze automatisch gekoppeld aan de box. Verder moet af en toe een keer op de attentielijst gekeken worden hoe de box draait.

Twijfels

In het begin hadden ze twijfels om met het concept te starten, omdat de koeien zelfstandig naar de box moeten komen. Het zijn de koeien die al minder energie hebben. Ook al is het een smakelijk product, ze moeten het wel op willen nemen. Maar deze twijfels waren voor niets. Er zitten op dit moment 36 koeien op de box en 80% komt zelfstandig naar de box toe en dit zijn ook de koeien die het echt nodig hebben.

Droogstaande koeien

Aan de droogstaande koeien wordt 3 weken voor het afkalven ook MS KetoProtect Plus verstrekt. Iedere ochtend als het gegeven wordt, zien ze dat de koeien actief worden en aan het voerhek komen vreten. Na het afkalven zijn ze al aan het product gewend en starten de koeien vlotter op.

Betere gezondheid

De box draait vanaf september 2015 en het bevalt heel goed. De algemene gezondheid en het opstarten van de dieren is op het bedrijf flink verbeterd. Ze worden goed schoon na het kalven. De tochtigheid wordt via de halsbanden gedetecteerd en ze zien dat de koeien goed tochtig worden. De opname van het product gaat ook goed.

 

Wil je zelf meer informatie over het MS Optima Concept? Kijk dan hier

Comments are closed.