Deutsch

Ruim €28 extra rendement per vleesvarkensplaats? Het kan!

Toen amper een half jaar geleden de nieuwe Hy-Care vleesvarkensstal van MS Schippers geopend werd, hadden ze niet durven dromen over de resultaten die er afgelopen ronde zijn gehaald. ‘€28.63 extra rendement, puur door hygiënisch werken. Ik had je niet geloofd als ik het niet zelf had gezien’ vertelt Mart, divisiemanager varkenhouderij MS Schippers. ‘En die extra euro’s, die zijn dus per varkensplaats he!’

Ze krijgen hooguit wat extra aandacht vanwege het onderzoek

Bij MS Schippers hebben ze een doodnormale varkensstal opgedeeld in 2 delen; referentie en Hy-Care. Het zit al een beetje in de naam, maar in het referentiedeel zitten 500 varkens die daar verzorgd worden zoals dat ook gebeurt bij de meeste vleesvarkens bedrijven in Nederland. Ernaast, bij het Hy-Care gedeelte, worden de varkens volgens strikte hygiëneprotocollen gehouden. ‘Hiermee wordt bijvoorbeeld kruisbesmetting zoveel mogelijk beperkt’ legt Pim Peters, verzorger van de beide stallen, uit. ‘Varkens in beide stallen krijgen hooguit wat extra aandacht omdat ze meedoen aan een onderzoek’ zegt Mart.

En de resultaten? ‘Verbluffend!’

Pim, tevens een van de onderzoekers, laat op een groot schoolbord de laatste resultaten zien: ‘Naast duidelijk zichtbare resultaten als een snellere groei en een verbeterde voerconversie, hebben we vooral ook duidelijk betere resultaten terug vanuit het slachtrapport. Hogere spierdikte , veel dubbel AA’tjes en voornamelijk een enorm hogere longgezondheid in vergelijking met onze referentiestal’.

Extra Rendement per varkensplaats per jaar ten opzichte van het NL gemiddelde saldo voor vleesvarkens
Referentiestal € 15.57
Hy-Care € 28.63

 

Je mag altijd langskomen!

Exacte resultaten buiten het economisch resultaat willen Mart en Pim niet direct geven ‘haha, maar je mag altijd langskomen en dan vertellen we je alles!’ lacht Mart.

 

 

Comments are closed.