Deutsch

Duitse varkenshouderij in beweging

Geschreven door Vereijken Hooijer B.V.

Duitse varkenshouderij in beweging

Laatst was ik in Duitsland op bezoek bij een aantal Nederlandse varkenshouders, die na de val van de muur in Oost-Duitsland een nieuw leven zijn begonnen. Hun bedrijven werden ooit, in de communistische jaren ’60 en ’70, gebouwd onder Russisch toezicht. Enorme, ruim opgezette, kolossen van zo’n 45 bij 18 meter, met centrale gangen tot wel 7 meter. Daar kun je gewoon met een tractor doorheen rijden!


Destijds voorzagen deze bedrijven hele regio’s van vlees. Ook bouwde de staat varkensstallen dichtbij de westerse grens. Knotsen van panden, neergezet om handel met het westen te drijven. Door de kostprijs van het vlees kunstmatig laag te houden, werd de sterke D-Mark het land binnen gehaald. Maar na de val van de muur vielen ook alle prijzen om en raakten veel varkenshouders in de problemen. Hun verouderde bedrijven werden met name opgekocht door nieuwe Duitse ondernemers. Ook trokken veel Denen en Nederlanders die kant op.

Strenge betonbunkers

Ga je op bezoek bij de Duitse boerderijen dan moet je flink rijden. Ze liggen afgelegen, ver weg van de bewoonde wereld. De strenge betonbunkers uit de zeventiger jaren doemen al van verre op: het stereotype beeld van geïndustrialiseerde landbouw. Dichterbij blijken de panden keurig opgeknapt en zien er picobello uit. Het zijn inmiddels goed ingerichte, concurrerende bedrijven, gerund door bekwame managers.

Reinheid, rust, regelmaat én persoonlijke aandacht

Een ontmoeting met een Duitse varkenshouder maakte veel indruk op me. Deze man, met meer dan 2100 zeugen, houdt zijn bedrijf draaiende op basis van een bijzondere filosofie. Naast de 3 R’s van reinheid, rust en regelmaat besteedt hij extra veel aandacht aan zijn nieuwe zeugen. Volgens hem is het belangrijk vertrouwd te worden met deze nieuwe moeders, die vaak jarenlang in de stal verblijven. Hij stimuleert zijn personeel dan ook ‘vriendjes’ te worden met de beesten en contact te maken. Elke dag krijgen ze op vaste tijden luzerne, voer of een aai over de bol.

Effect op de sfeer

Loop je door zijn stal, dan zijn de dieren niet schrikachtig. “Kijk, ze vinden het prima als ik in hun hok stap”, vertelt hij tijdens een rondgang door zijn bedrijf. Dieren komen makkelijk naar hem toe. Zelfs tijdens het wassen van de zeugen is het opvallend hoe rustig de beesten eronder blijven. Zijn personeel gaat heel ontspannen met de dieren om en dit heeft meteen effect op de sfeer; mensen hebben plezier in hun werk. Daar ligt voor deze boer zijn prioriteit en geef hem eens ongelijk!

Flexibel bouwen een must

Toch kan deze boer zijn aandacht niet alleen richten op zijn dieren. Hij houdt, samen met andere Duitse varkenshouders, nauwlettend de politiek in de gaten. Momenteel morrelen de Grünen, de regerende politieke partij, aan de welzijnsnormen binnen de varkenshouderij. Wijzigingen die, in zestien Duitse deelstaten, bijna niet zijn bij te houden. Elke deelstaat heeft zijn eigen regels en wetten en legt de Duitse wet anders uit. Maar wat de waarheid nou wordt? Niemand die het weet. Zo hebben bijvoorbeeld boxen hun langste tijd gehad en hebben dieren meer ruimte in de drachtstal nodig. Hoe ga je daar mee om? Frustrerend als je als varkenshouder net je bedrijf op orde hebt, maar de bedrijfsvoering aan moet passen aan nieuwe, onduidelijke wetten. Duitse stallen zijn letterlijk in beton gegoten en nieuwe toepassingen zijn niet makkelijk in te voeren. Flexibel bouwen is voor hen dan ook een must!

PS: Ondanks de onzekerheid presteren de Duitse varkenshouders goed. Mooi om te zien dat ze zo’n veerkracht hebben. De wil is er zeker!

Comments are closed.