Deutsch

Drie innovaties in de varkenssector die de sector kunnen veranderen in 2016

Voor de burger is het niet altijd duidelijk, maar de Nederlandse varkensindustrie en high tech innovaties gaan hand in hand. De Nederlandse varkensboer loopt niet voor niets vooraan in de internationale markt. Hieronder hebben we drie ontwikkelingen neergezet die de varkensindustrie de komende jaren gaan veranderen.

 

Op je telefoon zien of je varkens ziek zijn

sensorenIn Leuven is een methode ontwikkeld waarmee het eet- en drinkgedrag van individuele varkens te volgen is op je telefoon. Het systeem herkent welk varken hoeveel drinkt gedurende de dag, evenals de voeropname. Van zieke varkens is bekend dat zij minder eten en drinken en worden automatisch als “problematisch” aangemerkt en zodoende kan je in een vroeg stadium optreden en de ziekte behandelen. Hiermee dalen de behandelkosten evenals de benodigde hoeveelheid antibiotica.

 

App herleid herkomst plakje ham

Wat bij veel consumentenproducten niet meer dan normaal is, denk bijvoorbeeld aan wijn van een mooi chateau, maar bij varkensvlees nog niet; zien waar het vlees vandaan komt. Nog dit jaar komt er in Nederland een app op de markt waarmee de consument in de winkel z’n vlees kan scannen en de app vertelt hem dan welke boer dit varken heeft geleverd. Een stukje bewustwording voor de consument, koop lokaal, maar ook voor de boer een manier om weer trots te worden op zijn product.


Nederland voorop in strijd tegen antibioticaRaamloop - hycare

“80 procent minder antibiotica, 40 procent extra groei en 20 procent lagere voerkosten. Het Hy-Care concept voor vleesvarkens gaat dat opleveren,” is de belofte die MS Schippers eind augustus deed toen zij haar nieuwe proefstal opende. Inmiddels is er een ronde varkens geweest en lijkt het erop dat de cijfers ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Per afgeleverd varken levert het ongeveer 20 euro extra op. Naast gigantische financiele voordelen, levert dit systeem ook apparatuur mee waarmee de boer op z’n computer de ontwikkeling van z’n varkens kan bijhouden.


Meer informatie?

Wil je nou meer informatie over MS Schippers en haar innovaties, bekijk dan de site of neem contact met ons op.

Comments are closed.