Deutsch

De hitte is voorbij, de zomer nog lang niet

Voermaatregelen helpen hittestress voorkomen

De eerste hittegolf van dit jaar zit erop, en wat voor één! In een periode dat dagelijks hitterecords sneuvelen is het een hele kunst om de koeien gezond te houden. Tim Verbruggen, Product Manager bij MS Schippers, ziet dat veel maatregelen goed hebben uitgepakt. Voor zijn eigen vakgebied ‘voeding’ zijn veehouders zich steeds meer bewust van de mogelijkheden om problemen te voorkomen. Van alle te nemen maatregelen zijn vijf voedingspunten cruciaal; ze staan hieronder in het kader.

Zijn veehouders zich voldoende bewust van welke maatregelen te nemen tegen hittestress?

“Dat gaat absoluut steeds beter. Maar ik heb wel een zorgpunt over wat veehouders hittestress noemen. We weten dat koeien al bij een temperatuur vanaf 25 graden Celsius minder voer opnemen en problemen kunnen ontstaan. Dus maatregelen zijn echt al veel eerder nodig dan wanneer de thermometer de 40 graden aantikt zoals laatst.”

Voeding is natuurlijk een belangrijk aspect. Maar wat is het aller-allerbelangrijkste dat veehouders goed voor elkaar moeten hebben?

“Een goed klimaat en voldoende en schoon water. Als die goed voor elkaar zijn, is de rest vooral de puntjes op de i zetten. Water is altijd belangrijk maar zeker tijdens hitte: koeien drinken nog meer en de kans op verontreinigingen is groter. Een goed protocol met ook reinigingsmiddelen voor waterbakken en leidingen is een must.”

Moeten veehouders door blijven gaan met voermaatregelen als de temperatuur weer normaal is?

“Zoals gezegd hebben koeien al vanaf 25 graden Celsius last van warmte dus dan zijn maatregelen nog steeds nodig. Wordt het wel kouder dan kun je direct na de warme periode stoppen. Maar dat hangt natuurlijk ook van andere factoren af, met name de kwaliteit van de kuil.”

Zijn er voermaatregelen die wat u betreft meer aandacht mogen krijgen?

“Van alles wat veehouders kunnen doen, worden broeiremmers denk ik het minste toegepast. Waarom dat is? Misschien een stuk onbekendheid, ook bij het inkuilen worden ze nog niet standaard gebruikt. En veehouders beseffen denk ik niet hoe snel het voer warm wordt in de stal. Uit metingen blijkt dat ruwvoer van 20 graden Celsius na 20 uur in de stal te hebben geleden een temperatuur van 35 graden heeft. Dat is funest voor de kwaliteit en de smakelijkheid van het voer en dus de opname.”

 

KADER

Top 5 voedingsmaatregelen van Tim

Voer meerdere keren

Door minimaal twee keer per dag op koele momenten te voeren te voeren blijft het voer langer vers en smakelijk en de voeropname hoger. De kans op broei is dan aanzienlijk kleiner.

Voorkom pensverzuring

Als de koeien minder vreten en door de warmte minder herkauwen neemt de kans op pensverzuring toe. Een buffer in het voer helpt, zoals natrium biocarbonaat of MS Rumen Support. De eerste werkt snel; de tweede werkt langzamer en langer.

Ga broei tegen

Door de warmte en lagere opname kan voer gaan broeien. Over het algemeen geldt: hoe slechter de kuil en conservering, hoe groter de kans. Met een broeiremmer tijdens het maken van het mengsel is de kans op behoud van kwaliteit een stuk groter.

Beperk fermentatiewarmte

Bij het fermenteren van voeders komt warmte vrij. Dat is niet erg maar niet prettig tijdens hete dagen. Het is goed om samen met de ruwvoeradviseur te bekijken welke mogelijkheden er zijn om een rantsoen te voeren met minder warmteproductie.

Zorg voor zouten

Tijdens hete dagen verliezen de koeien veel mineralen, waaronder natrium. Het is belangrijk dat ze deze kunnen aanvullen. Een liksteen waar de koeien naar behoefte van nemen is dan de meest handige oplossing. Het stimuleert tevens de wateropname.

No comments yet.

Geef een reactie