Deutsch

Boerenovertrek

Ik hoor je denken: ‘Wat is een boerenovertrek?’ Vroeger ging een buurtvereniging haar nieuwe buurtbewoners ophalen in de oude woonplaats. Tevens werd de hele inboedel van het verhuizende stel per huifkar vervoerd. Bij ieder café op de route werd gestopt om, op kosten van de verhuizers, iets  te drinken. Dat noemde men een boerenovertrek. Menig deel van deze traditie is bewaard gebleven. Maar de boerenovertrek van nu is ten opzichte van vroeger wel gewijzigd. Ik laat je kennismaken met een moderne versie van de boerenovertrek, zoals ik deze een aantal weken geleden heb geregeld.

De boerenovertrek van nu

Een hedendaagse boerenovertrek regel je als een vriend of vriendin met zijn/haar partner gaat samenwonen. Ik werd drie maanden voor de boerentrek van mijn kameraad Bram en zijn vriendin Michelle benaderd door Inge, een vriendin van Michelle. Of ik, samen met haar, de boerenovertrek wilde organiseren. Geen probleem!

Voorbereidingen

Wat moesten we allemaal regelen? Inge huurde een huifkar inclusief chauffeur, stelde de kroegen op de hoogte van onze komst en regelde het eten. Ik zorgde voor de drank, regelde koelboxen om de drank koud te houden en huurde een aggregaat met een muziekinstallatie. Volgens de nieuwe traditie verzorgde ik het spandoek met een grappige leus en de outfit voor Bram. Inge, op haar beurt, zorgde voor het spandoek en het pak van Michelle. Het is gebruikelijk dat het stel voor paal loopt tijdens hun boerenovertrek.

B-day

De dag van de boerenovertrek was aangebroken. Op zaterdag 06 juni rond 13:00 verzamelden we op de markt in Bladel. Iedereen was aanwezig: mijn vriendengroep, vriendinnen van Michelle, broers, zussen, tantes, vaders en moeders. Vrijwel iedereen droeg een rode zakdoek. Sommigen hadden zelfs een boerenkiel en klompen aan.

Eenmaal compleet, vertrokken we naar de supermarkt waar een vriend van me vakkenvuller is. Hij had een kar met bier, fris en wijn geregeld en deze de avond voor de boerenovertrek koud laten zetten. Nadat de muziek aangesloten was en de koelboxen gevuld waren, was het tijd om de tortelduifjes op te halen.

Het is gebruikelijk om het stel dat pas samenwoont te verassen met hun boerenovertrek. Echter, nadat een broer van Michelle zich had versproken, was het helaas geen verassing meer dat we langskwamen. Dat mocht de pret niet drukken. Bram en Michelle kregen hun pak overhandigd. Voor Bram was dit een hamburgerpak.

Na het verkleedpartijtje stapten alle 32 aanwezigen in de huifkar om naar het eerste café af te reizen. Na een rit van ongeveer een half uur, arriveerden we bij Herberg ‘In den Bockenreyder’. Deze gezellige herberg in Esbeek bekleedt de zesde plaats in de Café Top 100 2015 en is nummer één in Brabant.

Na menig pilsje te hebben genuttigd in een aangenaam zonnetje maakten we ons op voor de tocht naar het volgende café: De Bijenkorf in Hooge Mierde. Ons bezoek aan D’n Biekurf, zoals het café in De Kempische volksmond wordt genoemd, trapten we af met een quiz. Bram en Michelle kregen beiden dezelfde vragen voorgelegd, die ze eerder die dag hadden beantwoord. Bij een fout antwoord moesten ze een shotje drinken. Vragen als: ‘Wie heeft thuis de broek aan?’, werden uiteraard verkeerd beantwoord.

Na de quiz, waarbij de sterke drank rijkelijk vloeide, kregen we te eten. Op het menu stond friet met stoofvlees en een frikadel. Dat ging er wel in! Na dit culinair hoogstandje dronken we nog een paar biertjes alvorens we ons er huifkar verplaatsten naar de laatste kroeg, café D’n Bel in Bladel. Na de twee eerdere cafébezoeken zat iedereen goed in de olie. Vandaar dat de reis naar Bladel in het teken stond van zingen, dansen en nog meer drinken. De kar schudde op zijn wielen.

Voordat we bij d’n Bel arriveerden maakten we een korte stop bij het nieuwe optrekje van Bram en Michelle. Hier werden alle koelboxen, overtollige drank en de muziekinstallatie gedumpt. In D’n Bel sloten we uiteindelijk de boerenovertrek af. Het was een prachtige boerenovertrek!

 

Nu weet je wat een boerenovertrek anno 2015 inhoudt: drinken, lachen en gezelligheid. Het is een gebruikelijk tafereel in De Kempen met een knipoog naar de traditie van oudsher. Het heeft niets te maken met agrarisch ondernemen, maar het is wel supergezellig!

Comments are closed.