Deutsch

Boer Erwin heeft vroeger het kleurensysteem ingevoerd, hoe gaat het nu?

Erwin van Delft was in het verleden veel tijd kwijt met het bestrijden van ziektes bij zijn varkens. Ook was zijn uitvalcijfer met 8% ver boven het landelijk gemiddelde. Arjan Wermink, Hygiene Specialist bij MS Schippers heeft hem geholpen en met een paar kleine aanpassingen waren de meeste problemen verholpen en kan Erwin zich weer focussen op wat hij het liefst doet; varkens houden!

Eigenlijk is Erwin een heel normale, doorsnee varkenshouder met 500 zeugen. Arjan vertelt dat de situatie toen hij aankwam, niet veel afweek van wat hij normaal aantreft; “Hij loopt van hot naar her en is de hele dag druk in de weer met voer schema’s, het controleren en spenen van biggen, zeugen insemineren, de kraamstal reinigen, kleine reparaties en tegelijkertijd kijkt hij regelmatig bij de kleine kwetsbare biggetjes of alles goed gaat. Een echte multitasker dus, alleen deed hij alles in dezelfde set laarzen en dezelfde overall.”

Wissel van kleding
Het overbrengen van ziektekiemen gebeurt vaak via persoonlijke handelingen, hygiëne-apparatuur en andere hulpmiddelen in de stal. Door gebruik te maken van het kleurensysteem gebruik je in iedere stal of afdeling een andere (kleur) overall, laarzen en attributen die vervolgens in de stal of afdeling blijven. Op deze manier worden ziektekiemen niet overgedragen naar andere afdelingen of stallen.
Erwin wisselt nu van kleding als hij naar de kraamstal gaat. Zo draagt hij geen ziektekiemen over van de zeugen die hij net heeft gecontroleerd.

Volwassen varkens hebben meer ziektekiemen
Gespeende biggen scheiden de meeste kiemen uit en dienen dan ook als eerste gescheiden te worden om de rest niet te infecteren. Iets dat Erwin voorheen nog niet wist. Bacteriën zijn niet altijd slecht voor het dier, maar het kan wel zo zijn dat bepaalde bacteriën niet schadelijk zijn voor volwassen varkens maar wel grote gevolgen kunnen hebben voor pasgeboren biggen. Het is dus belangrijk om geen ziektekiemen over te dragen van het ene naar het andere dier. Sinds Arjan langs is geweest letten ze bij Erwin erg goed op kruisbesmetting, iets dat veel heeft bijgedragen om het uitvalpercentage te verlagen.

Vier kleuren, maar geen roze
Erwin heeft nu, samen met Arjan, bij de ingang van iedere afdeling een hygiënesluis aangebracht waar hij door middel van een korte douche, het wisselen van kleding en een laarzenrek de onderlinge verspreiding van ziektes en bacterien zoveel mogelijk tegengaat.Omdat iedere afdeling een eigen kleur heeft, kan hij ook de schoonmaakspullen en kleding per afdeling gemakkelijk uit elkaar houden. Erwin lacht: “m’n dochters vonden het jammer dat er geen roze bij zat, dat hadden ze prachtig gevonden”.

Tip van Arjan: Begin de dag bij de jongste en meest gevoelige dieren, hier is de kiemdruk het laagst waardoor je minder ziektes overbrengt naar de volgende groep.
“In Spanje heb ik 3 maanden na opstart gevraagd wat ze ervan zouden vinden als ik alles weer terugzet naar het oude systeem, ‘NO NO NO No met een lach”

 

 

 

Comments are closed.