Deutsch

Beschermend laagje houdt snijmais smakelijk en gezond

Broei en bederf van ingekuild snijmais ligt altijd op de loer. Aan de andere kant is de koe een topsporter die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van het rantsoen. Het belang van conserveren, ook van maiskuilen, is daarom toegenomen. Dat ziet ook Paul Verhoeven, Business Development Manger bij MS Schippers. Natuurlijk is de gehele kuil conserveren met een Topsilprodukt altijd beter , echter mocht men te laat zijn of twijfelen kan men altijd nog de toplaag en zijkanten behandelen voor het afdekken.

Toch merkt hij in de praktijk nog vooroordelen en onwetendheid rondom conserveren. We lopen ze even langs.

“Conserveermiddelen? Die bestel ik wel als we aan het hakselen zijn”
Dat kan, maar de kans is groot dat je er dan niet aan denkt of geen tijd hebt om de middelen in huis te halen. Het is goed om nu vast na te denken over de inkuil- en conserveerstrategie voor het komende seizoen.

“Ik rij de kuil altijd heel goed en een dikke afdeklaag erop. Een middel is dus niet nodig.”
Dat is heel goed en het maakt de kans op bederf een stuk kleiner. Maar ook deze kuil is gevoelig voor broei. Het inkuilproces luistert nauw en is van tientallen factoren afhankelijk, zoals vochtgehalte en structuur van de mais bij inkuilen, de temperatuur, eventuele verontreinigingen en kwaliteit van aanrijden en afdichten. Het risico op broei en bederf ligt altijd op de loer dus is een middel altijd aan te bevelen.

“Ik gebruik wel een conserveermiddel als ik een keer een slechte kuil heb”
Dat kan altijd. Maar het is geen wondermiddel; een slechte kwaliteit mais wordt er niet beter van. Het voorkomt wel dat de kwaliteit nog verder achteruitgaat. Maar de inzet van een conserveermiddel bij goede kuilen is zeker zo belangrijk, juist om de hoge kwaliteit te behouden en het risico op bederf te minimaliseren.

“De kuil ziet er prima uit, een conserveermiddel was dus niet nodig”
Zeker in de winter blijven gisten en schimmels vaak rustig. Maar als in het voorjaar de temperatuur stijgt kan het alsnog misgaan en is het te laat om nog iets te doen. Vooral als bij uitkuilen zuurstof in de kuil komt.

“Zo’n middel is hartstikke duur”
Conserveermiddelen kosten geld. Maar bij maiskuilen is het behandelen van de toplaag voldoende omdat daar schimmels snel ontwikkelen en dus schadelijke mycotoxines worden gevormd. Zo’n behandeling kost minder dan €1 per vierkante meter aan middel. Tegenover de uitgaven staat behoud van smakelijk voer zonder verlies van VEM’s. Slechte mais weghalen kan natuurlijk, dat is al gauw een verliespost van 5 tot 10%. Ook laten koeien van een besmet rantsoen diezelfde hoeveelheid liggen. Een kilo droge stof geeft 2,5 kilo melk, dus elke kilo goed voer is winst.

 

WETFEED
De MS Wetfeed producten zijn een combinatie van organische zuren die door hun synergistische werking  het conserveringsproces versnellen. Door het stoppen van de ontwikkeling van gisten en schimmels en enterobacteriën  kunnen de melkzuurbacteriën ongestoord hun werk doen, en daarmee zorgen voor een snelle pH daling en  een goede conservering.

 

Er zijn vier varianten:

MS Wetfeed Acid DF beschermt de kuil tegen broei door schimmelvorming te remmen en het natuurlijke aanzuringsproces te ondersteunen. Het wordt vooral ingezet op een relatief droge kuil.
MS Wetfeed BE+ is hoog geconcentreerd in mierenzuur en propionzuur en beschermd maximaal tegen gisten, schimmels en bacteriën. Het middel wordt gebruikt bij een kuil met
een lagere droge stof.
Topsil Max is een mengsel van homofermentatieve melkzuurbacteriën. Het is een silage additief voor de conservering en het verbeteren van de voedingswaarde van maïs, gras en luzerne in de kuil.
Topsil Stabil is een heterofermentatief kuilvoer additief voor het verbeteren van de stabiliteit van maïs, maïskolven, mks, ccm, gras en klavergras gedurende het uitkuilen.

 

Tips voor een goede kuil

  • Besef dat alleen een kwalitatief goed gewas een goed inkuilproduct wordt.
  • Zorg dat de shovel voldoende tijd krijgt om de kuil aan te rijden.
  • Let erop dat water weg kan. Dat betekent dat de kuil een beetje bol mag liggen.
  • Dek de kuil luchtdicht af. Leg over plastic een zanddek of gebruik een andere afdekmethode. Hoe minder lucht in het product, hoe minder kans op broei. Afwerken met vochtrijke voeders geeft extra druk.
  • Pas een toplaagbehandeling toe door 1 deel MS Wetfeed Acid DF te mengen op 2 delen water. Behandel met één gieter 10 vierkante meter van de bovenkant van de kuil.
  • Breng het middel in de zomer ook op het snijvlak als de voersnelheid beperkt is. Hanteer dan 0,25 liter per vierkante meter.
No comments yet.

Geef een reactie