Deutsch

Bemoei je met je eigen broei

b99e90938

Broei vormt een groot probleem tijdens het voeren en uitkuilen. Broei leidt tot voederwaarde verlies en slechtere opname wat resulteert in slechtere dierprestaties. Daarnaast leidt broei tot ontwikkeling van schadelijke micro-organismen in de kuil, zoals boterzuurbacteriën, bacillus en mycotoxine-vormende schimmels. Dit kan resulteren in extreem hoge drogestof verliezen.

Bij het uitkuilen neemt de kans op broei vaak toe. Reden hiervoor is dat er zuurstof in de kuil kan komen. Broei krijgt alleen kans bij een hoge PH waarde. Bij een open kuil zal de kans op broei dus vaak toenemen aan de buitenzijde van de kuil en het snijvlak van de open kuil. Schimmels en gisten kunnen zich hierdoor sneller ontwikkelen en verhogen juist de pH-waarde. Hierdoor kan het rottingsproces niet worden geremd en neemt de kans op broei toe.

Wat is broei?

In de kuil vindt het fermentatieproces plaats. Micro-organismen “eten” als het ware van het ingekuilde product. Door de activiteiten van het fermentatieproces kan de temperatuur stijgen. Doordat de warmte nergens heen kan verhit het product zelf waardoor het effect van deze micro-organismen alleen maar wordt versterkt met broei als gevolg.

De gevolgen voor je kuil

Door broei zullen de slechtere bacteriën het winnen van de goede bacteriën. Hierdoor gaat de kwaliteit van het ingekuilde product verloren. Broei leidt tot voederwaarde verlies en slechtere opname wat resulteert in slechtere dierprestaties. Daarnaast leidt broei tot ontwikkeling van schadelijke micro-organismen in de kuil, zoals boterzuurbacteriën, bacillus en mycotoxine-vormende schimmels.

Schimmelkuil

Zuurstof, onze grote vriend!

Het is de grootste vriend van vele. Mens en dier kunnen niet zonder zuurstof, zonder zuurstof is er geen leven. Dit geldt ook voor de slechte bacteriën in de kuil, geef ze geen kans door de zuurstof weg te nemen. Rijd de kuil stevig aan en zorg ervoor dat het gras niet te grof of ongehakseld is, dit is moeilijker aan te rijden. Verhoog de voersnelheid waardoor het snijvlak minder lang wordt blootgesteld aan de buitenlucht.

 

Enkele tips:

Uiteraard zijn er veel factoren van belang voor het creëren van een goede kuil. We zetten graag een aantal belangrijke punten op een rijtje:

 • Voorkom zand en mestresten in de kuil. Het vergroot de kans op boterzuur en zal leiden tot kwaliteitsverlies.
 • Reinig/ontsmet de silo/kuilplaat om besmetting met gisten, schimmels en rottingsbacteriën te voorkomen.
 • Houd er rekening mee dat regenwater niet in-, maar afstroomt. Inkuilen uit de wind en regenrichting zijn factoren die eventuele verliezen kunnen beperken.
 • Zorg voor een maximale veldperiode van twee dagen.
 • Start met het inhalen van gras op de percelen waarbij het gras dichtbij ligt. Hierdoor heeft de chauffeur op de kuil op het einde extra tijd om van het laatste gras een goede en vaste toplaag te maken.
 • Breng lagen aan van maximaal 30 centimeter.
 • Dek de kuil zo snel mogelijk af.
 • Combineer onderfolie met kuilfolie. Hierdoor sluit je de kuil het beste af.
 • Zorg voor een goede afsluiting van de kuil door het kuilplastic strak en luchtdicht over de gehele kuil te trekken. Het realiseren van voldoende druk op de kuil is zeer belangrijk.
 • Zorg voor een goede voersnelheid, 1,5 meter in de winter en minimaal 2 meter in de zomer (per week).
 • Let op beschadigingen in het afdekplastic tijdens de bewaarperiode veroorzaakt door vogels of ongedierte.

Een conserveringsmiddel

In een conserveringsmiddel zitten vaak elementen voor de juiste zuren die helpen het conserveringsproces te bevorderen. Een conserveringsmiddel tegen broei gaat direct de strijd aan tegen schimmel en gisten. Het reduceert de kans op broei en vermindert hiermee de in- en uitkuilverliezen. Hierdoor krijgen de dieren het juiste voedsel binnen wat je terug zal zien in de prestaties.

Schippers biedt vele oplossingen om het inkuilen te makkelijker te maken en broei tegen te gaan. Bekijk anders ons aanbod eens.

En in het ergste geval gebeurt er dit:

dsc0015

 

Comments are closed.