Deutsch

Als wij goed zijn voor onze dieren, dan zijn de dieren goed voor ons

Alberto Lohuis runt samen met zijn zakenpartner Vincent een bedrijf met 60.000 scharrelkippen in Hellendoorn. Ze streven naar gezonde dieren met goede technische resultaten. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld Di-O-Clean (B: Di-O-Clean) om de kippen kiemvrij drinkwater te geven.

“Wij investeren in diergezondheid om hogere opbrengsten te realiseren. Als wij goed zijn voor onze dieren, dan zijn de dieren goed voor ons”.

Verhoogde bloedluizendruk

In het voorjaar van 2018 nam het aantal bloedluizen toe. We wilden dit probleem toen echt aanpakken en kwamen zo uit op de MS Mite-Extract (B: MS Mite Extract) van MS Schippers. Het is een product op basis van een extract van etherische oliën (niet-toxisch) en het kan eenvoudig gedoseerd worden in drinkwater. Kippen nemen het op via het drinkwater. Bloedluizen nemen het indirect op via het bloed van de kippen. Hierdoor stolt het bloed in de luis en droogt de luis uit. De eerste belangrijke stap in de bestrijding van de plaag, het reproductieve proces doorbreken!

In de praktijk

“We waren gewaarschuwd dat de luizen een aantal weken na de start van de behandeling actiever zouden worden. Ik zag de luizen zich verplaatsen naar plekken waar ik ze anders nooit zag. Uiteindelijk zagen we de plekken op de stellingen van buiten naar binnen grijzer worden. Ook zagen we, tijdens de maandelijkse controlebezoeken, dat er minder rode luizen te vinden waren. We controleerden dit door middel van luizenvalletjes die wij hadden opgehangen. Een objectieve manier van monitoring wat meer zegt dan alleen een ‘gevoel’. Dit is echt wel belangrijk, want je wilt ook kunnen zien dat het product iets doet. De geschetste verwachting is ook meer dan reëel geweest.”

Het resultaat

“Ik ben erg tevreden over het resultaat. Het is precies wat MS Schippers vooraf had aangeven. In het voorbereidende gesprek werd mij uitgelegd hoe het product gebruikt moest worden, wat ik ervan kon verwachten en wat uiteindelijk het resultaat zou zijn. Het resultaat is niet alleen aan de valletjes te zien, ook de hennen blijven goed presteren. Op dit moment zijn de hennen 59 weken oud, is het legpercentage 97% en zijn de eierschalen nog prima. De uitval ligt nu tussen de 1,5 en 2%. Er werd in het begin van de ronde tenenpikkerij gesignaleerd, ook dit is een stuk minder geworden na de inzet van MS Mite Extract (B: MS Mite Extract). En echt het eindresultaat is boven verwachting, ik heb een toelaatbare luizendruk, tegen aanvaardbare kosten met goede begeleiding en weinig arbeid.“

Een gouden combinatie

Lohuis geeft aan dat een belangrijk punt bij de keuze van het product was dat het middel is toegelaten bij zowel gangbare als biologische hennen. “Wij hebben geen negatieve bijwerkingen gezien. Voor een goed resultaat dient het in de juiste dosering, op het juiste moment ingezet te worden zodat het perfect kan functioneren. Voor het maximale resultaat wordt een combinatie van MS Mite Extract (B: MS Mite Extract) en Di-O-Clean (B: Di-O-Clean) geadviseerd. Dit zorgt ervoor dat het middel altijd door een schone leiding gaat. Dit kan tegelijkertijd en het voordeel is meteen dat het water kiemvrij is.

, , ,

Comments are closed.