Deutsch

4 Tips ter verbetering van uw drinkwater

Schoon water is essentieel voor de gezondheid van staldieren. Boeren weten als geen ander dat een gezond dier leidt tot gezonde dierprestaties. Wat echter vaak vergeten wordt is de bijdrage van schoon drinkwater bij de ontwikkeling van dieren. Van de dagelijkse inname van een varken is slechts 30% voer, de rest is water. Daarom 4 tips;

 • Verwijder de biofilm
  Een plek waar veel ziekmakers zich nestelen is aan de biofilm in de waterleiding. Deze plek vormt een ideale broedplaats omdat het vol zit met voedingsstoffen zoals suikers, eiwitten, ijzer en mangaan. Daarbij kunnen micro-organismen, schimmels, gisten en bacterien zich gemakkelijk hechten aan de biofilm en worden zij niet zomaar weggespoeld en kunnen ze zich gaan vermenigvuldigen.
  Het verwijderen van de biofilm kan gedaan worden door de leidingen goed door te spoelen met de juiste schoonmaakmiddelen. biofilm

 

 • Spoel de leidingen regelmatig
  Het verwijderen van de biofilm alleen is niet afdoende. Zorg dat deze ook niet terugkomt door regelmatig de leidingen te spoelen. Hiervoor zijn minder sterke schoonmaakmiddelen nodig. Een schone leiding bevordert tevens de wateropname van uw dieren.

 

 • Voorkom dode of doorgezakte leidingen
  Een veelvoorkomend probleem bij veel boeren is een verouderd leidingsysteem met verschillende doodlopende leidingen en hier en daar een kleine verzakking. Hierdoor krijg je te maken met stilstaand water in het systeem. Dit vormt een ideale plek voor de ontwikkeling van micro-organismen, schimmels, gisten en bacterien.

 

 • Een kleine investering in schoon water levert een groot rendement in gezonde dieren
  Micro-organismen, schimmels, bacteriën en gisten zijn verantwoordelijk voor de meeste problemen in het waterhuishouden van menig stal. Denk bijvoorbeeld aan Streptokokken, E. Coli en Salmonella. Drie veel voorkomende ziektes die bijdragen aan verhoogde uitvalcijfers, welke allemaal flink te reduceren zijn met schone leidingen en een goede watervoorziening. Daarbij is wetenschappelijk bewezen dat dieren sneller groeien en een verhoogde voerconversie hebben bij schoner drinkwater. Dit alles draagt bij aan een verhoogd rendement onderaan de streep door eenmalig te investeren in een verbeterd watermanagement en dit regelmatig bij te houden.

 

Meer informatie over dit onderwerp zou je ook kunnen teruglezen op onze site

 

ijzersterk

 

 

Comments are closed.