Deutsch

Verlagen antibioticagebruik in de varkenshouderij

 

Om te beginnen willen we duidelijk maken dat dit artikel lang niet compleet is. We hebben hier een kleine selectie van onze producten en methoden neergezet, puur om interesse te wekken. Benieuwd wat we daadwerkelijk voor uw bedrijf kunnen betekenen? Bel ons dan gerust om een afspraak te maken met een specialist, we komen graag langs!

2018 nieuwe waarden voor antibioticagebruik

In 2017 krijgen veehouderijen met een relatief hoog antibioticagebruik, de kans om dit te verlagen. Vanaf 1 januari 2018 worden namelijk de nieuwe benchmarkwaarden bekend gemaakt. Het onderzoek naar de factoren die het antibioticagebruik beïnvloeden loopt nog. In 2017 kunnen de veehouders maatregelen treffen om problemen in 2018 te voorkomen. De SDa (Stichting Diergeneesmiddelen autoriteit) adviseert namelijk om de grens van het signaleringsgebied te verlagen. Veehouderijen die hoog in dit gebied vallen, zullen daarom sneller in aanmerking komen om het antibioticagebruik terug te brengen.

 

In kaart brengen oorzaken antibioticagebruik

Volgens de SDa was het moeilijk om veehouders te overtuigen om hun manier van werken openbaar te maken. Het onderzoek naar factoren die invloed uitoefenen op het antibioticagebruik, heeft vertraging opgeleverd.

MS Schippers werkt aan het verlagen van het antibioticagebruik door middel van het Hycare principe. Door preventief ziektes buiten te houden, kan het gebruik van antibiotica voorkomen worden.

 

Ziektes buiten houden

Dat klink natuurlijk aardig, maar hoe houden we deze ziektes dan buiten? Het verzorgen van een onder andere een schone leefomgeving en het voorkomen van kruisbesmetting zijn volgens Schippers belangrijke factoren voor het voorkomen van antibioticagebruik.

 

Schone leefomgeving

Met behulp van de MS Greenline worden stallen optimaal gereinigd en vervolgens ontsmet. Op de Greenline kan zowel een schuimlans als een spoellans makkelijk aangesloten worden. Door middel van een hendel kan vervolgens snel geswitcht worden van gewoon water op hoge druk, reinigingsmiddel (Topfoam) en ontsmettingsmiddel (Megades Novo). Door middel van deze manier van ontsmetten, worden in 2 schuimbeurten 95% van de ziektekiemen uitgeroeid.

Voor een optimaal resultaat worden de vloer en (een deel van) de muren voorzien van een kunststof coat-laag. Door middel van coating kunnen micro-organismen zich niet herbergen in het beton. Beton is daar ideaal voor, gezien het zo’n poreus materiaal is. In de eerste fase worden de vloeren gereinigd en ontsmet. Vervolgens wordt alles glad geslepen, voor een optimale hechting. Ten slotte wordt de coating aangebracht in 3 verschillende lagen.

 

 

Daarnaast zorgt het Total Water Care (TWC) concept ervoor dat het vee schoon drinkwater toegediend krijgt, wat zelfs drinkbaar is voor mensen. Di-O-Clean verwijderd de biofilm volledig uit de waterleidingen en calcium, mangaan -en ijzeraanslag wordt ook verwijderd.  Het TWC concept zorgt ervoor dat de gehele watervoorziening  geregeld is en makkelijk kan worden bijgehouden via de smartphone. Een zuur, zoals bijvoorbeeld MS Goldfeed, kan gemakkelijk toegevoegd worden en zorgt ervoor dat de pH-waarde in de maag daalt en bacteriën in de darmen gedood worden. Hierdoor krijgt het vee minder darminfecties en blijven ze in optimale conditie.

 

 

Kruisbesmetting

Door middel van een kleurensysteem worden ziektes minder snel overgedragen van stal tot stal. Materialen zoals bezems en opdrijfschotjes worden in slechts 1 stal gebruikt.

Tevens draagt ongedierte ziektes over,  dit wordt voorkomen door Agro Pest Control. Samen met een expert wordt op verschillende manieren het ongedierte buiten gehouden.

Ten slotte worden biggen stressvrij behandeld met de MS BIZA. Deze behandelwagen dient de biggen geen ijzer en vloeistof toe via een naaldinjectie, maar oraal via een dispenser met een verwisselbare nippel. Hierdoor is er geen sprake van stress of kruisbesmetting.

 

 

MS Schippers heeft deze concepten allemaal uitvoerig getest en de resultaten waren veelbelovend. Wat betreft de resultaten uit de Hycare stallen, zijn de resultaten zeer positief. Het groeirendement steeg met 40% en het antibioticagebruik daalde met ruim 90%. Neem een kijkje op de website www.schippers.nl, om te kijken hoe wij de veehouder helpen met het verlagen van het antibioticagebruik.

 

 

 

Comments are closed.