Deutsch

De 10 meest gemaakte hygiënefouten

Dat hygiëne belangrijk is voor een gezond en rendabel bedrijf in de veehouderij zal niemand tegenspreken. Dat dit voor veehouders een vrij eenvoudige manier is om betere resultaten te behalen, staat ook als een paal boven water. Het is dan ook belangrijk dat je hygiënisch te werk gaat. Ik ging op onderzoek uit en zocht uit wat de meest gemaakte hygiënefouten zijn.

Reinigingsmiddelen aanbrengen met warm water

Bij veel reinigingsmiddelen is de contacttijd van het middel met het vuil erg belangrijk. Door het reinigingsmiddel in te zetten als schuim, hecht het middel beter en blijft het langer hangen waardoor het effectiever en dieper kan reinigen. Hoewel hitte wel degelijk invloed heeft op reiniging is het zo dat je met koud water een beter en sterker schuim kunt maken dan met warm water. Naspoelen met warm water is natuurlijk wel beter dan met koud water.


Een reinigingsmiddel dood geen bacteriën maar reinigt

Een ontsmettingsmiddel dood bacteriën, een reinigingsmiddel niet. Echter moeten deze bacteriën wel bereikbaar zijn. Het is daarom noodzakelijk om vóór het ontsmetten met een reinigingmiddel de vet- en eiwitlaag open te breken zodat bacteriën bloot komen te liggen.


Het verkeerde reinigings– of ontsmettingsmiddel

Niet al het vuil is hetzelfde en kan dus ook niet altijd met hetzelfde reinigingsmiddel aangepakt worden. Bovendien zijn niet alle middelen geschikt voor alle ondergronden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ontsmettingsmiddelen.

Alle bewezen toepassingen zijn geregistreerd in het CTGB. Op deze site kun je van alle toegelaten producten zien voor welke bestrijding ze geregistreerd zijn. 


Desinfectiemiddelen bij vorst

De meeste desinfectiemiddelen verliezen hun werking bij temperaturen onder de 0 graden. Eventueel kunnen desinfectiemiddelen worden aangelengd met antivries in plaats van water, in dit geval is afhankelijk van de dosering een vriespuntverlaging van -13 graden mogelijk.


Handen niet wassen

Als veehouder heb je veel oog voor de zwakkere dieren en de kwetsbare jonge dieren in je stal. Hoe vaak was jij je handen voor, tijdens en na zo’n controle? Het lijkt heel onschuldig, maar een bacterie is met een handopleg al overgedragen. Was daarom goed je handen


Het gebruik van formaline houdende middelen

Wij kunnen het alleen maar bevestigen, formaline is relatief goedkoop en het heeft een redeijk brede werking voor het afdoden van bacteriën. Hoewel het nog niet is bewezen, is formaline verdacht kankerverwekkend. Vandaar dat ik het ten zeerste aanraadt om formaline te vermijden.


Laarzen op de grond plaatsen

Door laarzen op te hangen nadat je ze hebt gereinigd geef je ze de mogelijkheid te drogen. Droge laarzen nemen minder bacteriën op en mee naar de volgende locatie.


Vervuilde waterleidingen

Water is een belangrijke levensbehoefte voor mens en dier. Door regelmatig een leiding te spoelen met een desinfectant geef je bacteriën geen kans en kun je datgene wat een dier het meest opneemt te vervuilen.

watermonster


Mest in hoeken laten liggen (mestschuif bacteriën)

Mest is een bron van bacteriën. Gangpaden en ligplaatsen worden daarom vrijgemaakt van mest. Dit gebeurt op verschillende manieren, maar de meeste systemen rijken niet tot de hoeken. Juist doordat dit soort werk veel machinaal gebeurd is er weinig omkijken naar deze plaatsen. Dit resulteert in één grot hoop bacteriën die alle gelegenheid krijgen om zich te vermenigvuldigen.


(Stro)hok gebruiken als kraam/afkalfhok en ziektehok (ziektespreiding)

Een zwak dier verdient alle aandacht die het nodig heeft, vaak houdt dat in dat het apart wordt gelegd in een (stro)hok. Het gebeurt alleen nog te vaak dat een en dezelfde ruimte wordt gebruikt voor het afkalveren en het apart leggen van zieke dieren. Hierdoor haal je agressieve bacteriën in een ruimte waar je de meest kwetsbare jonge dieren wilt laten aansterken. Door reinigen en ontsmetten of het apart houden van deze ruimten zorg je voor een schone en droge omgeving voor een rustig en goed herstel

 

 

Comments are closed.